Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, la predarea mandatului noului titular al portofoliului că ministrul și Ministerul Justiției pot sprijini politice anticorupție sau le pot descuraja, pot aduce echilibru sistemului judiciar în societate sau îl pot perturba.
Cătălin Predoiu i-a urat succes noului ministru al Justiției, Titus Corlățean, în demersurile viitoare la minister, precizând că este indicată continuarea proiectelor începute de el.
Predoiu a subliniat că ministrul și Ministerul Justiției pot imprima un ritm accelerat reformei în domeniu sau o pot încetini, pot sprijini politicile anticorupție sau le pot descuraja, pot aduce echilibru sistemului juridiciar în societate sau îl pot perturba.
„Am găsit un sistem juridicar în plina vâltoare a bătăliei politice. Am încercat să extrag acest sistem din mijlocul bătăliilor politice, să introduc o notă de calm și echilibru, să consolidez independența magistraților și să-i pun în situația de a asigura la rândul lor echilibrul în societate”, a declarat Cătălin Predoiu.
Fostul ministru al Justiției a comparat importanța Ministerului Justiției cu cea a „punctului” de care „se sprijină limbile ceasornicului”.
„Cred că Ministerul Justiției este precum punctul în care se sprijină limbile ceasornicului. Aparent nu are nicio importanță, dar dacă acest punct este dislocat, limbile ceasornicului cad, și cred că asta ar aduce perturbare în sistemul judiciar”, a spus Predoiu.
Despre ministerul pe care l-a condus, Predoiu a spus că acesta este aparent mai puțin echipat cu puteri și atribuții decât Consiliul Superior al Magistraturii, dar că, după experiența avută, este de părere că MJ are un rol crucial pentru bunul mers al societății și al justiției.
Cătălin Predoiu a ținut să mulțumească jurnaliștilor și a spus că după cei mai bine de patru ani de mandat nu poate face niciun reproș serios la adresa mass-media.
După acest discurs, Cătălin Predoiu i-a predat sigiliul noului ministru al Justiției, care a arătat că în acest fel s-a exercitat procedura de primire, demers derulat într-un spirit colegial.