Freedom House avertizează: Presa este doar parțial liberă în România

Freedom House avertizează: Presa este doar parțial liberă în România
Publicat: 09/05/2012, 17:19
Actualizat: 09/05/2012, 21:34

Presa este doar parțial liberă în România și în alte 72 de țări, printre care Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova și Italia, potrivit raportului „Freedom of the Press 2012: A Global Survey of Media Independence”, realizat de Freedom House.

Potrivit raportului dat publicității de Freedom House, care analizează situația libertății presei în 197 de țări, în 2011, numai 66 de țări au o presă liberă (33,5%), pe primele locuri situându-se Finlanda, Norvegia și Suedia.

În același timp, 72 de țări (36,5%) au fost considerate ca având o presă parțial liberă anul trecut, România fiind inclusă între acestea și ocupând locul 86 la nivel global, aceeași poziție cu cea a Republicii Dominicane. Lor li se alătură Italia, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ungaria, Muntenegru, Croația, Bosnia Herțegovina, Turcia, Egipt.

În clasamentul dedicat statelor din Europa Centrală și de Est/ Eurasia, România ocupă poziția a 13-a, pe primele locuri situându-se Estonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Polonia, Slovenia, Letonia – singurele din regiune (24%) considerate ca având o presă liberă. 13 țări din regiune au o presă parțial liberă (45%), iar 9 (31%) – presă lipsită de libertate.

Anul trecut, în regiune, mai ales în Europa Centrală și de Est, s-a înregistrat o scădere semnificativă a libertății presei în cele trei categorii tematice principale – legal, politic și economic. În particular, această situație a fost înregistrată mai ales în Ungaria și Macedonia.

Singura țară din regiune în cazul căreia s-a constatat o îmbunătățire notabilă este Georgia, care a urcat trei poziții, pe locul 52, având însă în continuare o presă parțial liberă. Îmbunătățirile au constat în înființarea unor noi publicații, acordarea licenței audiovizuale unui grup media critic la adresa puterii și aplicarea unor noi reglementări privind transparența proprietății. Evoluții ceva mai modeste au fost constatate în Muntenegru, unde defăimarea și calomnia au fost dezincriminate, și în Kosovo, unde s-au înregistrat tot mai puține atacuri la adresa jurnaliștilor și mai multă transparență privind proprietatea.

La nivel global, 59 de state (30%) nu au o presă liberă, iar ultimele poziții sunt ocupate, în ordine, de Coreea de Nord (197), Turkmenistan (196), Uzbekistan, Eritreea, Belarus.

Comparativ, în raportul din 2011 realizat de Freedon House, 68 de țări aveau o presă liberă, 65 – parțial liberă și 63 – lipsită de libertate.

Același raport a stabilit că doar 14,5% din locuitorii lumii trăiesc într-o țară cu presă liberă, în timp ce 45% locuiesc într-un stat cu presă parțial liberă, iar 40,5% – presă lipsită de libertate.

Totuși, după opt ani de declin al libertății presei la nivel global, se remarcă o ușoară creștere, de 0,14 puncte pentru 2011. Această îmbunătățire este o consecință a schimbărilor din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și a unor modificări modeste în ceea ce privește libertatea presei în regiunea Asia-Pacific. Modificările pozitive au fost însă aproape egalate de evenimente negative înregistrate în Europa Centrală și de Est și Eurasia, în Americi și în Africa subsahariană.

China, care are cel mai sofisticat sistem de represiune a presei, și-a intensificat eforturile de a controla atât tradiționalele, cât și noile surse de informație, prin arestări și cenzură. Alte state autoritare, ca Rusia, Iran și Venezuela, aplică de asemenea diverse metode pentru a controla presa, arestând voci critice, închizând publicații și bloguri și intentând jurnaliștilor procese pentru defăimare și calomnie.

Freedom House este o organizație non-guvernamentală internațională cu sediul central la Washington, care face cercetări și pledează pentru libertatea presei și respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lansează un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase țări.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare