Anghel Iordănescu, candidatul UNPR, va ocupa prima poziție pe buletinul de vot pentru alegerea primarului general al municipiului București, la scrutinul din 10 iunie, în timp ce pe poziția a doua va fi Silviu Prigoană (PDL), iar actualul primar, Sorin Oprescu, va fi penultimul din cei 18.
Ordinea candidaților pe buletinele de vot la acest scrutin a fost stabilită prin tragerea la sorți făcută, joi, de președintele Biroului Electoral de Circumscripție 42 al Municipiului București.
Deși primul competitor electoral care a fost tras la sorți a fost Uniunea Social Liberală, această alianță, alcătuită din partide politice parlamentare, nu are, oficial, niciun candidat pentru Primăria Capitalei, deși îl sprijină pe candidatul independent Sorin Oprescu.
Iordănescu a ajuns să ocupe prima poziție, deși partidul care l-a propus, UNPR, a fost al treilea tras la sorți, după ce nici al doilea competitor tras la sorți, Uniunea Democrată Maghiară din România, nu are candidat pentru funcția de primar general.
Al doilea candidat care va figura pe buletinele de vot va fi Vasile Silviu Prigoană, din partea Partidului Democrat Liberal, a patra formațiune politică parlamentară trasă la sorți.
Candidații partidelor neparlamentare care vor mai fi înscriși pe buletinele de vot sunt următorii, în ordinea tragerii la sorți: George Becali (Partidul Noua Generație Creștin Democrat), Vasile Lincu (Partidul Uniunea Ecologistă din România), Constantin Ionescu (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Vasile Horia Mocanu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu) și Petre Popeangă (Partidul România Mare).
Aceștia vor fi urmați de: Alexandru Vladu – Alianța Partidul Popular European (Creștin Democrați) și Democrați Europeni (PPE-DE), Adrian Grigoriu (Partidul Național Democrat Creștin), Ionuț Georgescu (Partidul Ecologist Român), Nicolae Roman (Partidul ProDemo), Petrică Dima (Partidul Socialist Român), Ioan Ioniță Teodosiu (Partidul Alianța Socialistă), Constantin Cojocaru – Partidul Poporului (PP-LC), Adrian Irinel Columbeanu (Partidul Popular și al Protecției Sociale) și Florin Dobrescu (Partidul „Totul pentru Țară”).
Potrivit prevederilor legale, ultimele poziții pe buletinele de vot vor fi ocupate, în ordinea depunerii candidaturilor, de candidații independenți: Sorin Mircea Oprescu (susținut de USL) și Nicușor Daniel Dan.
În ceea ce privește alegerea Consiliului General al Municipiului București, prima listă de candidați care va fi tipărită pe buletinele de vot este cea aparținând USL, aceastea fiind urmată de cea a Uniunii Democrate Maghiare din România, a Uniunii Naționale pentru Progresul României, poziția a patra urmând să fie ocupată de lista de candidați a Partidului Democrat Liberal.
Competitorii ale căror liste vor fi tipărite în continuare pe buletinele de vot sunt, în ordinea rezultată în urma tragerii la sorți: Partidul Noua Generație Creștin Democrat, Partidul Uniunea Ecologistă din România, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul România Mare, Alianța Partidul Popular European (Creștini Democrați) și Democrați Europeni – PPE-DE, Forța Civică, Partidul Național Democrat Creștin, Uniunea Populară Social Creștină și Partidul Ecologist Român, Partidul ProDemo, Partidul Socialist Român.
Ultimele poziții pe buletinele de vot vor fi ocupate de candidații Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Partidului Verde, ai Partidului Alianța Socialistă, ai Partidul Poporului, ai Partidul Popular și al Protecției Sociale și cei ai Partidului „Totul pentru Țară”.
Ultimul nume care va figura pe buletinul de vot pentru CGMB va fi cel al lui Nicușor Daniel Dan, care candidează ca independent pentru funcția de consilier general.
Legea electorală prevede că, pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot care cuprind liste de candidați sau candidați independenți pentru consilieri, pentru primari, precum și pentru presedinții consiliilor județene, în prima etapă, listele depuse de partidele politice parlamentare, alianțele politice si alianțele electorale care conțin cel puțin un partid parlamentar se înscriu în patrulaterele buletinului de vot în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de președintele biroului electoral de circumscripție județeană, respectiv a municipiului București.
Ordinea astfel stabilită este valabilă pentru toate circumscripțiile electorale din județ, respectiv din municipiul București, inclusiv pentru circumscripția electorală județeană, respectiv a municipiului Bucuresti.
În etapa a doua, listele depuse de partidele politice neparlamentare, alianțele politice și alianțele electorale ale acestora se imprimă în următoarele patrulatere ale buletinului de vot, în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de președintele biroului electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală și de sector al municipiului Bucuresti, respectiv de presedintele biroului electoral de circumscripție județeană și a municipiului București.
Ordinea stabilită prin tragerea la sorți efectuată prin tragere la sorți în cele două etape este valabilă și în cazul buletinului de vot pentru alegerea primarului și a președintelui consiliului județean.
Potrivit prevederilor legale, pentru fiecare candidat independent, inclusiv pentru candidații independenți la funcția de primar și cea de președinte al consiliului județean, se imprimă un patrulater distinct în partea finală a buletinului de vot, în care aceștia sunt înscriși în ordinea înregistrării candidaturilor.
Tragerea la sorți s-a făcut în prezența reprezentanților partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale care depun liste de candidați.