UDMR avertizează că pot apărea tensiuni și conflicte etnice după ce instanța și guvernul Ponta au pus cruce înființării facultății în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. Președintele Uniunii, Klemen Hunor, a calificat drept „hotărâri împotriva legii” deciziile instanței prin care se suspendă aplicarea hotărârii de guvern de înființare a facultății în limba maghiară, precum și de recunoaștere a Cartei universitare de la UMF Târgu Mureș în care o asemenea formă de organizare nu este prevăzută. Mai mult, el a spus că retragerea de către cabinetul Ponta recursului formulat de fostul guvern Ungureanu este „o decizie greșită”.
„Am foarte mult timp, stau de vorbă cu foarte mulți oameni și constat că toate deciziile luate până acum de Guvernul USL au fost recepționate foarte, foarte prost și, ca un atac împotriva drepturilor obținute. Dacă Guvernul USL merge în această direcție și cu acest ritm și justiția nu apără legile existente și nu apără aplicarea legilor, ci ia hotărâri care mai mult instigă la nerespectarea legilor în vigoare, atunci sigur că se poate ajunge în foarte scurt timp la niște tensiuni și conflicte și la o situație care, din punct de vedere politic, va lăsa urme destul de grave”, a susținut liderul UDMR, citat de Mediafax.
Kelemen a adăugat că deciziile instanței sunt „pentru neaplicarea legii învățământului”. „Justiția dă hotărâri împotriva legii. Nu putem accepta așa ceva”, a spus el.
Kelemen a apreciat că situația de la Târgu Mureș este de fapt o răfuială a PNL cu UDMR. „Noi cerem drepturi pentru minoritatea națională, și nu pentru UDMR. Dreptul de a învăța în limba maternă la Universitatea de Medicină și Farmacie nu este pentru mine. Eu nu mai vreau să fac încă o facultate. Nu eu trebuie să învăț în limba maghiară. Nu pentru conducerea UDMR cerem noi drepturi, ci pentru comunitatea maghiară”, a spus Kelemen. El a declarat că cel care contestă aceste drepturi și vrea să retragă „drepturile câștigate” nu are nicio dispută cu UDMR, are o dispută cu maghiarii din România.
„Acest lucru, din punctul nostru de vedere, este așa de clar încât nici nu ar trebui să discutăm despre așa ceva. Nu este clar pentru noi, este clar pentru fiecare maghiar din România”, a spus liderul UDMR.
Ce s-a întâmplat în instanță
Potrivit deciziei de vineri a Curții de Apel Târgu Mureș, Carta Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educației. Instanța a dat astfel dreptate conducerii UMF, în procesul în care a dat în judecată ministerul întrucât nu validase documentul adoptat de instituție. Conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș anunța, în 22 februarie, că a cerut în instanță recunoașterea Cartei așa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educației putea transmite observații.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș anunța, în 8 februarie, că a înștiințat Ministerul Educației că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universității, după ce un funcționar a cerut introducerea unor „precizări” în document, deși Carta fusese aprobată tacit.
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentința de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanței de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș.