Prima pagină » Știri » Cine sunt CELE CINCI FETE DE AUR care au urcat România pe podium la CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ

Cine sunt CELE CINCI FETE DE AUR care au urcat România pe podium la CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ

Antrenate de Octavian Belu și Mariana Bitang, cinci fete - Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Diana Bulimar, Larisa Iordache și Raluca Haidu -, au făcut istorie aducând experiența și tinerețea pe podium, pentru România la Campionatele Europene de Gimnastică

„Wow, Ponor”, a titrat duminică presa internațională când gimnasta de 24 de ani a luat aur la bârnă și argint la sol, la Europenele de Gimnastică de la Bruxelles. Ponor nu a fost singura care a adus României medalii, Sandra Izbașa și Larisa Iordache fiind alte două sportive medaliate cu aur pe 13 mai la Bruxelles. De altfel, Iordache, alintată „Pici” de coechipierele ei, s-a clasat a doua pe podium și la bârnă.

Asta după ce, cu o zi înainte, reprezentativa feminină de gimnastică a României, formată din Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Diana Bulimar, Larisa Iordache și Raluca Haidu, a câștigat aurul la Campionatele Europene de Gimnastică, după patru ani de la ultima performanță similară. De altfel, acesta este cel de-al șaselea titlu european din palmaresul lotului feminin de gimnastică.

CĂTĂLINA PONOR – CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ 2012 – ARGINT LA SOL – VEZI VIDEO

CĂTĂLINA PONOR – CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ 2012 – AUR LA BÂRNĂ – VEZI VIDEO

SANDRA IZBAȘA – CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ 2012 – AUR LA SĂRITURI – VEZI VIDEO

LARISA IORDACHE – CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ 2012 – AUR LA SOL – VEZI VIDEO

LARISA IORDACHE – CAMPIONATUL EUROPEAN DE GIMNASTICĂ 2012 – ARGINT LA BÂRNĂ – VEZI VIDEO

Antrenate de Octavian Belu și Mariana Bitang, cele cinci fete au făcut istorie aducând experiența și tinerețea pe podium, pentru România. Gândul vă spune povestea lor.

Larisa Andreea Iordache , zisă Pici, de la Picioruș – „pentru că aveam picioarele lungi și pentru că era prea lung numele”, – este cea mai mică componentă a lotului național de gimnastică. La doar 15 ani, este considerată arma noastră secretă la Jocurile Olimpice de la Londra, ca și coechipiera și prietena ei, Diana Bulimar.

Pe lângă titlurile câștigate la Bruxelles, Iordache și-a trecut în palmares FOTE 2011 (Festivalul Olimpic al Tineretului European), unde a obținut aur la individual compus, bârnă și sol și argint la sărituri și paralele, iar la Europenele de Juniori din 2010, fetița de doar 147 de centimetri a câștigat aurul la sol, argintul la bârnă și bronzul la individual compus.

Povestea ei nu se deosebește cu nimic de cea a altor fete care visau să devină Nadia. Se plimba cu rolele într-un parc din București alături de mama ei când a fost remarcată de antrenoarea Mariana Silișteanu de la CSS 7 Dinamo, care i-a propus să vină la gimnastică. „Mama dorea să fac balet, și la asta mă gândeam și eu. Eu n-am vrut deloc să merg la gimnastică. Prima dată când am mers la sală la Dinamo, nici nu am intrat, abia a doua oară mi-am făcut curaj”, avea să povestească Pici într-un interviu acordat ProSport. Avea cinci ani și jumătate și nicio idee despre ce va urma. La 11 ani făcea deja parte din lotul de junioare de la Onești, câștiga primele concursuri și continua să viseze. „Toate fetele o iubeam pe Nadia. Ziceam ce norocoasă a fost să câștige atâtea medalii și să fie cea mai bună. Azi știu că nu era doar noroc, ci foarte multă muncă, ambiție și dorință”.

Larisa vorbea atunci și despre planurile sale: „Se spune că noi, gimnastele, gândim cu doi, trei ani mai mult față de cât avem. Sunt aici pentru că vreau să fac ceva pentru viitorul meu și pentru că vreau să fiu cea mai bună din lume”.

Considerată de Nadia Comăneci arma României la JO de la Londra, Iordache are planuri mari: „Îmi doresc să urc pe podium la Londra, pe cea mai înaltă treaptă, cu echipa, apoi vreau aurul și la individual compus, și o medalie pe aparate”, declara gimnasta pentru ProSport.

Deși spune că îi plac toate aparatele în general, micuța recunoaște că preferatele sale sunt bârna și solul. Mai mult, ea ține un jurnal în care notează aproape zilnic cum evoluează viața în sală. „Îmi place să știu ce a mers bine într-o zi și ce nu, să îmi pot da seama cum progresez și să compar toate aceste lucruri. Mă ajută mult să înțeleg unde greșesc și cum ar trebui să schimb lucrurile de care nu sunt mulțumită”, explică ea.

„Diana e o fată ambițioasă, puternică, știe ce își dorește și dacă își pune în cap ceva își îndeplinește”, astfel o descrie Larisa Iordache pe prietena și coechipiera ei, Diana Bulimar.

Originară din Timișoara, Bulimar, născută în 1995, este medaliată cu argint la sol la JO ale tineretului în 2010 și cu bronz la paralele la Campionatele Europene de Juniori 2010.

De altfel, anul acela a fost unul greu pentru mignona care măsoară doar 138 de centmetri. A suferit atunci o intervenție chirurgicală la genunchi, de la uzura cartilagiilor și a avut nevoie de șase luni de recuperare. „A fost greu, pentru că orice accidentare te trage în spate, dar am mers mai departe cu gândul că mai am multe de arătat. La un moment dat, recuperarea se suprapunea cu antrenamentele și oboseala era destul de mare, dar am avut sprijin din partea tuturor”, povestea Didi, așa cum este alintată gimnasta, pentru ProSport.

Anul trecut însă, și-a făcut debutul la senioare, în echipa României la Mondialele de la Tokyo. De aici totul a reintrat în normal, iar gimnasta a ajuns și Europenele de Gimnastică de la Bruxelles. Aparatul ei preferat este solul și visează déjà la JO de la Londra. „Îmi doresc o medalie cu echipa, dar și una la sol, și îmi doresc să mai ridic dificultatea la acest aparat”, povestește gimnasta de aur.

„Încă nu am arătat tot ce pot”, mărturisea în urmă cu nouă zile, într-un interviu acordat ProSport, Cătălina Ponor. Triplă campioană olimpică, Ponor a revenit după șase ani la Europene, câștigând aici al patrulea titlu continental din cariera sa la bârnă, aparatul ei preferat. De altfel, gimnasta de 24 de ani, originară din Constanța, a obținut la Bruxelles argint la sol și aur cu echipa.

Revenită în urmă cu doi ani în sportul de performanță, Cătălina Ponor este om de bază în echipa României. La 24 de ani, tripla campioană olimpică de la Atena a strălucit în toate concursurile de verificare, a obținut cele mai mari note la bârnă și la sol și și-a câștigat locul în team-ul tricolor. „Întotdeauna mi-am dorit să ajut echipa, să ajut colegele, să fiu eu acolo pe primul loc și probabil de aici, din interior, vine dorința de a da cât mai multe rezultate. Vârsta nu cred că este foarte importantă atât timp cât îți dorești să fii în sală”, mărturisea sportiva.

„Pentru mine cel mai important este să ajut echipa să urce pe locul întâi, iar la individual rezultatele vor veni de la sine dacă eu îmi fac treaba foarte bine. Merg acolo să arăt ce am pregătit, să fac gimnastică cu plăcere și nu are cum să nu fie bine”, spunea campiona pentru publicația amintită. Câteva zile mai târziu avea să ia aurul cu echipa și să urce de două ori pe podium la bârnă și la sol.

Următorul target pentru ea? Londra 2012. „Încă nu arăt ce pot, păstrez surpriza pentru Londra, pentru că lupta adevărată se va da acolo, însă cred că mai am multe de arătat în gimnastică. Important e să fiu sănătoasă ca să pot să îmi duc propunerile până la capăt și toate să fim la fel de bine motivate la fel de bine ca până acum”.

Emoții nu are. „Nu resimt asta ca o emoție foarte mare, nu am insomnii, nu am nicio problemă cu asta, stilul meu de a fi la concurs este un pic mai nepăsător. Mă duc să îmi fac treaba pentru că atâta timp cât știu cum și ce pregătesc sunt sigură pe mine și nu am de ce să îmi fac probleme”.

Experiența de la Bruxelles a mai avut un nume, cel al Sandrei Izbașa a câștigat două medalii de aur la această ediție a Campionatelor Europene de Gimnastică, una la sărituri și una alături de lotul național, la concursul pe echipe. Izbașa, 21 de ani, este una dintre cele mai talentate gimnaste din noua generație, fiind născută pe 18 iunie 1990 la București.

Punctele ei forte sunt exercițiile la sol și săriturile. Pentru că exercițiile ei sunt lucrate mereu la detaliu, atingând forma desăvârșită abia la concurs, nu la antrenamente, colegele au poreclit-o „Oscar”.

Legitimată la Clubul Sportiv Steaua București, Sandra Izbașa a câștigat până acum aurul la sol, în 2006 la Campionatele Europene de Gimnastică din Grecia, aurul la sol, în 2008 la Olimpiada de la Beijing, aurul la sol și cu echipa națională la Europenele de la Clermond-Ferrand, Franța, tot în 2008, precum și aurul la sol și sărituri, în 2011, la Europenele de la Berlin.

Sandra Izbașa a luptat din greu cu accidentările, dar a reușit să revină mereu în competiții și să facă performanță. În 2007, ea s-a accidentat la gleznă, dar a reușit să revină în sezonul 2008. În 2009, gimnasta s-a accidentat și mai grav, la ambele picioare, precum și la mână. Totodată, în acest an s-a concentrat și pe examenul de bacalaureat, astfel că sezonul nu a fost unul performant pentru Izbașa.

După aproape un an de pauză, în 2010 ea a reușit să revină în forță, antrenată de Bitang și de Belu, și a câștigat aurul la sol, la Mondialele de la Gent, Belgia.

Raluca Haidu a câștigat, alături de colegele ei, medalia de aur pe echipe la Campionatele Europene de Gimnastică de la Bruxelles. Gimnasta româncă are 17 ani și s-a născut la Petroșani, pe 20 noiembrie 1994.

Până acum ea a mai câștigat medalia de bronz la bârnă și cu echipa României la Campionatele Europene din 2010, precum și o altă medalie de bronz la concursul Grand Prix de la Glasgow, din 2011. Haidu este legitimată la Clubul Sportiv Școlar Deva Cetate și îi are ca antrenori pe Mariana Bitang și Octavian Belu. De altfel, aceștia au preferat-o pentru Europenele de la Bruxelles, în detrimentul vicecampioanei mondiale și europene la sol, Diana Chelaru. (Mirela Băsescu – ProSport, Diana Marcu, Andrei Luca Popescu)

Autor