LaSalle:Prețurile locuințelor noi din București vor avea corecții mai drastice până la finele anului

LaSalle:Prețurile locuințelor noi din București vor avea corecții mai drastice până la finele anului
Publicat: 14/05/2012, 13:52
Actualizat: 05/07/2013, 13:37

Prețurile locuințelor noi din București au scăzut în medie cu 4% în primul trimestru, după ce în 2011 a fost înregistrată o ușoară creștere, potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle, care estimează corecții „mai drastice” ale prețurilor până la sfârșitul anului.

„Proiectele noi, începute dupa criza economică, au fost adaptate la piața locală atât ca design cât și ca prețuri totale de vânzare. Proiectele demarate în perioada de boom imobiliar sunt încă disponibile spre comercializare, dar se așteaptă o corecție a prețurilor de vânzare la realitatea zilelor noastre”, se arată în cel mai recent studiu al companiei.

Autorii studiului previzionează pentru 2012 o ușoară creștere a pieței rezidențiale, în condițiile în care unii dezvoltatori se pot aștepta la vânzări stabile, și doar câțiva dezvoltatori sunt așteptați să anunțe noi proiecte.

„Cel mai probabil prețurile vor suferi alte corecții. E nevoie ca marii jucători să depună eforturi în a recâștiga încrederea potențialilor cumpărători și să-și consolideze numele pe piață. Dezvoltatorii cu disponibilități financiare și care au în vedere planuri pe termen lung pe piața locală, pot folosi acest interval de timp pentru a investi într-un portofoliu de terenuri, pe care să-l dezvolte în viitor”, se precizează în studiu.

Anul trecut Bucureștiul a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce privește numărul unităților rezidențiale finalizate. În jur de 1.600 de unități locative au fost finalizate în Capitală, o scădere cu 41% față de anul 2010. În același timp reprezintă cel mai mic număr de locuințe finalizate în ultimii 8 ani.

„De fapt rezultate slabe au fost raportate și în alte capitale din zona CEE. Cu toate acestea, numărul unităților locative finalizate în Varșovia, oraș cu o populație similară cu a Bucureștiului, a atins 9.700 unități în 2011, iar în Budapesta, oraș atât de mult atins de criza economică, au fost finalizate de două ori mai multe unități locative comparativ cu Bucureștiul. Este surprinzător ca un oraș cu o cerere atât de mare de unități locative și cu un decalaj atât de mare între unitățile noi și cele vechi nu a reușit în era post-comunistă să depășească, în medie, nivelul de 3.000 unități finalizate anual”, afirmă autorii studiului.

Cererea pentru locuințele noi a fost slabă atât în anul 2011 cât și la începutul anului 2012, în condițiile în care evoluția creditului imobiliar ipotecar s-a îmbunătățit ușor în semestru doi din 2011, iar în ultimele 3 luni a avut o dinamică mai slabă.

„Dobânzile bancare sunt mari, iar politicile bancare de împrumut au rămas conservatoare, ambele afectând evoluția cererii pentru unități rezidențiale. În plus, prețurile pentru unitățile locative noi sunt în continuare mari pentru majoritatea familiilor. Cu toate acestea, problema cea mare este de natura psihologica. Pe piața rezidențială din București și zona metropolitană a fost anunțat un număr incredibil de mare de proiecte rezidențiale. Însă, până în prezent, numai câteva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au dispărut, au intrat în insolvență sau au falimentat”, se arată în studiu.

LaSalle apreciază că piața locală este marcată de neîncredere, care afectează activitatea de comercializare în fază de construcție a proiectelor rezidențiale, pe care, se bazează finanțarea ulterioară a proiectelor în cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără...
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform