Prima pagină » Puterea Gândului » Cu realism spre Londra 2012

Cu realism spre Londra 2012

Cu realism spre Londra 2012
Gimnastele din România au câștigat patru dintre cele cinci medalii de aur posibile la Campionatele Europene de gimnastică, un rezultat care a adunat în Salonul Oficial de pe „Henri Coandă" zeci de cameramani, fotografi și ziariști

Gimnastele din România au câștigat patru dintre cele cinci medalii de aur posibile la Campionatele Europene de gimnastică, un rezultat care a adunat în Salonul Oficial de pe „Henri Coandă” zeci de cameramani, fotografi și ziariști. Anul trecut, după Mondialele fără medalii, bătea vântul prin aeroport. Acum, Cătălina Ponor le amintește acest moment reprezentanților mass-media și, mai mult ca sigur, se întreabă cum o să fie același aeroport după Londra 2012.

Pentru că Olimpiada, nu o spunem noi – o spun Bellu și Bitang, o spun Ponor și Izbașa – este altceva. Olimpiada este MECIUL, după ANTRENAMENTUL de la Europene.
Iar cei care se uită la gimnastică tot timpul știu că au dreptate. Patru medalii de aur la Campionatele Europene reprezintă o performanță. Ne mândrim cu ea, apreciem talentul și valoarea fetelor, munca pe care o depun, faptul că întotdeauna ne oferă mult mai mult decât primesc, dar atât.

Euforia trebuie să treacă repede, „fetele de aur” să fie lăsate să revină în sala de gimnastică pentru că, deși este campanie electorală și unii ar putea fi tentați să câștige ceva voturi pe spatele acestor copile, un tur al televiziunilor sau câteva sesiuni foto nu le ajută cu nimic. Rezultatele de la Bruxelles sunt bune doar pentru moral. Dacă vor și medalii la Londra, gimnastele trebuie să muncească de două ori mai mult. Și dacă nu credeți, să facem un simplu exercițiu de imaginație.

Să spunem că s-a terminat, la Olimpiada de la Londra, concursul de gimnastică. Să vedem pe ce locuri s-ar clasa fetele noastre cu notele de la Bruxelles. Iar pentru referință vom folosi finalele pe aparate de la Campionatul Mondial de la Tokyo de anul trecut, și finalele de la Jocurile Olimpice Beijing 2008.

Cătălina Ponor, spre exemplu, cu nota cu care a luat aurul în finala de la bârnă la Europene, abia dacă prindea locul 3 la Mondiale și locul 7 la Olimpiada de la Beijing, iar cu nota de la sol, care i-a adus medalia de argint la Bruxelles, termina pe 7 atât la Mondiale, cât și la Jocurile Olimpice de acum patru ani.

Sandra Izbașa, campioana olimpică de acum patru ani, la sol, a concurat la Europene doar la sărituri, competiție care i-a adus medalia de aur. Nota, însă, nu o ducea mai sus de locul 6 la Beijing 2008, și pe locul 2 la mondiale.

Larisa Iordache, aur la sol cu nota 15.233, câștiga medalia de aur și la Mondiale, dar la Beijing 2008 se clasa doar pe poziția a 5-a.

În aceste condiții, când Bellu spune „Olimpiada înseamnă altceva și fetele sunt conștiente de acest lucru” nu se alintă și nici nu fuge de responsabilitate. La Londra, în vara acestui 2012, să câștigăm o medalie de aur va fi mai greu ca niciodată.