Procesul senatorului Cătălin Voicu s-a încheiat, ICCJ va da o decizie la 29 mai

Procesul senatorului Cătălin Voicu s-a încheiat, ICCJ va da o decizie la 29 mai
Publicat: 14/05/2012, 22:11
Actualizat: 14/05/2012, 22:11

Procesul senatorului Cătălin Voicu, fostului judecător Florin Costiniu și al oamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic s-a încheiat luni, după ce judecătorii ICCJ au ascultat pledoariile acuzării și ale apărării, decizia instanței urmând să fie dată la 29 mai.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pedepse cu executare pentru toți inculpații din dosarul lui Voicu, în cazul senatorului și a lui Costiniu solicitând câte nouă și, respectiv, șase ani de închisoare, iar pentru Locic și Cășuneanu, câte cinci ani de închisoare.

În pledoaria finală, acuzarea a cerut judecătorilor constatarea ca probate a acuzațiilor și faptelor comise de cei patru, context în care a cerut condamnarea acestora la pedepse cu executare.

Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea acestuia la două pedepse de câte șapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influență, precum și doi ani de închisoare pentru fals.

Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la șapte ani de închisoare, cerând totodată și aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de demnitar fiind cea de nouă ani.

Magistratul DNA a precizat că se impune scăderea perioadei de mai bine de un an pe care senatorul Voicu a petrecut-o deja după gratii în perioada arestului preventiv.

În cazul lui Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influență la șase ani de închisoare.

În cazul oamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influență.

În timpul pledoariei, procurorul anticorupție a arătat că acest dosar a scos la iveală gravitatea deosebită a modului în care senatorul Cătălin Voicu rezolva probleme judiciare ale unor oameni de afaceri.

„Gravitatea este una deosebită în acest caz. Cătălin Voicu, cum însuși spunea pe telefon, este exponentul unui sistem relațional vast (…) care a dus până la aservirea unor magistrați și polițiști în interesele unor oameni de afaceri sau politici, ceea ce afectează grav societatea publică și instituțiile publice. Este fără precedent activitatea lui Cătălin Voicu. Convorbirile sale, după cum ați văzut, reprezintă practic, dacă le privim cu atenție, o înșiruire continuă a intervențiilor senatorului. Trebuie ca pedepsele dumneavoastră să îi inhibe pe cei ce ajung la putere de a se folosi de prerogativele funcțiilor pe care le capătă în scopul săvârșirii unor astfel de fapte. Calitățile de senator și de fost judecător în acest caz trebuie să atragă cu sine pedepse sporite în acest dosar”, a arătat procurorul în sala de judecată.

Totodată, procurorul a cerut instanței supreme rearestarea lui Cătălin Voicu, întrucât senatorul nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată, obligație dispusă la eliberarea sa, în iulie 2011.

Solicitarea a fost însă respinsă.

De cealaltă parte, apărătorii celor patru inculpați au arătat pe rând judecătorilor că probele procurorilor nu dovedesc acuzațiile, cerând astfel achitarea, în baza mai multor motive și temeiuri.

Astfel, în cazul lui Voicu, avocatul acestuia a arătat că probele procurorilor, respectiv interceptările telefonice, pe de o parte nu dovedesc integral vinovăția acestuia în raport cu acuzațiile, iar pe de altă parte ar trebui anulate de instanță și neavute în vedere la soluționarea procesului. Avocatul le-a reamintit judecătorilor că expertiza tehnică făcută de expertul parte ales de Voicu în acest dosar dovedește că printre interceptările procurorilor DNA ar exista unele trunchiate, compilate sau incomplete.

În cazul omului de afaceri Costel Cășuneanu, avocatul acestuia a afirmat că nu există nicio probă directă care să dovedească fapta de cumpărare a influenței senatorului Cătălin Voicu, subliniind din nou că omul de afaceri îl împrumuta frecvent cu bani pe senator.

În cazul lui Marius Locic, apărătorul s-a referit la contractul de asistență juridică de 19.000 de lei, semnat de omul de afaceri cu Voicu, spunând despre respectivul act că a fost încheiat cu bună credință. Avocatul lui Locic a mai arătat că interceptările aflate la dosarul cauzei nu dovedesc altceva decât că omul de afaceri a apelat la senator în disperare de cauză, dat fiind șantajul la care era supus, la acel moment, în legătură cu o plângere penală făcută împotriva sa de un cetățean străin.

Avocatul fostului judecător Florin Costiniu a spus că interceptările de la dosarul cauzei care îl vizează nu pot fi puse în legătură cu niciun alt mijloc de probă în afară de susținerile și referirile procurorilor DNA, context în care o atare situație nu este decât în avantajul clientului său.

În ultimul cuvânt, Voicu le-a declarat judecătorilor că „sorgintea” acestui dosar se află în politică. „Veți vedea că acest dosar își are sorgintea în politică. Ați auzit astăzi (luni – n.r.) cum primul lucru făcut de procurori, la începerea ședinței, a fost acela de a cere arestarea mea pentru că m-am dus să votez moțiunea. Deși am avut probleme cu inima, se cere arestarea mea pentru că pe 27 (aprilie – n.r.) eram în Parlament. Acele înregistrări nu sunt originale, nu am rostit acele lucruri, iar din ele fie nu se înțelege nimic clar, fie nu se aude nimic”, a spus senatorul.

Senatorul a mai spus că, prin prisma acestui dosar, familia i-a fost „decimată”, iar reputația – compromisă, și că lasă la latitudinea judecătorilor decizia ce se va lua în cazul său. „Sunt complet nevinovat și, chiar și așa, pot să vă spun că libertatea mi-au luat-o, familia mi-e decimată, așa că ce-ți mai rămâne de făcut ca om?…Muream cu ei de gât când au venit cu automatele la poarta mea, dar tocmai pentru că sunt un om de bună credință am acceptat să-i însoțesc, în speranța de a lămuri urgent lucrurile”, le-a spus Voicu magistraților.

Fostul judecător Florin Costiniu a spus că singurele probe ale acuzării, respectiv interceptările, nu se coroborează cu „absolut nimic”, arătând că este nevinovat și că vrea să fie achitat.

La rândul său, Cășuneanu a arătat că l-a împrumutat de „zeci, chiar sute de ori” pe senator cu diverse sume de bani, astfel că nu i s-a părut că face nimic ilegal, precizând că, din cauza acuzațiilor aduse de procurori, a căpătat o stare de „paranoia”. „Acum, mi-e și frică să mă mai duc la biserică. Stă unu’ acolo cu mâna întinsă și cere bani. O fi de la DNA? Am ajuns să fiu paranoia acum. Nu l-am cunoscut niciodată pe Florin Costiniu și, mai mult, nu i-am cerut niciodată acestuia să intervină pentru problemele mele”, a afrmat Cășuneanu.

Marius Locic a venit pregătit cu o Biblie, pe care a adus-o în fața judecătorilor, jurând că ultimele sale cuvinte vor reprezenta adevărul absolut. Cu mâna pe Biblie, Locic le-a arătat magistraților că senatorul Voicu i-a solicitat ca, atunci când își revine financiar, să nu-i dea banii în mod direct, ci să-i doneze unei biserici, pentru repararea unui gard. Locic a mai spus despre senator că e „un om cu inimă mare”, încercând să arate că Voicu nu a intervenit în favoarea sa, la Poliție, pentru bani, ci pentru a cere polițiștilor să nu cedeze la presiunile sau ofertele cetățeanului străin care se presupune că îl șantaja pe omul de afaceri.

Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, pentru cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție. Aceștia au fost și ei arestați preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puși în libertate.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?