Situația economiei din România este una „stabilă, aflată sub control”, a declarat, marți, premierul Victor Ponta în cadrul unei conferințe de presă. El a mai menționat că România deține „toate instrumentele necesare pentru a asigura parametrii pe care i-a angajat” cu instituțiile europene.
Șeful Guvernului a precizat că datele care relevă o situație economică aflată sub control rezultă dintr-o discuție avută, marți, atât cu președintele Traian Băsescu, cât și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Ponta a ținut să menționeze, în legătură cu intrarea României în recesiune, că nu guvernul condus de el, ci cele conduse de către Mihai Răzvan Ungureanu și de către Emil Boc s-au aflat la putere în trimestrul al patrulea al anului 2011 și în primul trimestru al acestui an, perioadă în care s-a înregistrat scăderea economică.
„Guvernul ia toate deciziile necesare pentru a atenua efectele unei proaste guvernări”, a mai declarat premierul.
Tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, Ponta a anunțat că România va lua un nou împrumut, de tip buffer, din partea reprezentanților Băncii Mondiale (BM). „Mâine vom aproba documentele necesare pentru un acord cu totul și cu totul special. Cea mai mare linie de credit acordată de Banca Mondială, un miliard de euro”, a explicat premierul.
El a mai menționat că suma va putea fi accesată în orice moment, începând cu data de 14 iunie.
România se află în recesiune
Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru față de octombrie-decembrie și a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, conform datelor anunțate, marți, de către Institutul național de Statistică (INS). Evoluția a fost anticipată de analiști, care estimau însă o contracție puțin mai mare, de 0,2-0,3%.
România reintră astfel în recesiune tehnică, situație în care s-a regăsit pentru doi ani și jumătate, în perioada 2008-2011.
Estimările analiștilor plasează creșterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, ca și Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marți de Eurostat, surpriză plăcută pentru economiști și piețe, care anticipau intrarea blocului monetar în recesiune.
Economia Bulgariei a stagnat în primele trei luni după o creștere de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a înregistrat o contracție de 1,3%, după staganre în octombrie-decembrie 2011.ec
Cehia a intrat în recesiune, cu o scădere de 1% în primul trimestru, precedată de o contracție de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt încă disponibile, după o creștere de 1,1% în trimestrul patru din 2011.
Citește și ROMÂNIA a reintrat în RECESIUNE