Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat miercuri că Guvernul pregătește un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului și aplicat din 2013.
„Legea nu se va aplica în 2012, ci din 2013”, a afirmat Chițoiu.
Chițoiu a mai spus că redevențele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.
În 7 mai el spunea că Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile excepționale ale companiilor din domeniu și că redevențele la petrol și gaze sunt prea mici.
Redevențele de petrol și gaze, cuprinse între 3,5% și 13% din producție, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Citește și Studiul „suferință la pompă”: România, între țările cu cea mai scumpă benzină la pompă, după puterea de cumpărare
Contactati de gândul, reprezentanții companiilor petroliere susțin că nu au fost informați nici oficial nici neoficial despre acest demers, de care au luat cunoștință din presă.
„Analizăm informațiile apărute astăzi și vom reveni cu un punct de vedere atunci când avem mai multe detalii”, au declarat pentru gândul reprezentanții Rompetrol.
Bugetul de stat încasează anual redevențe miniere și petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).
În luna aprilie, surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Guvernul ia în calcul creșterea redevențelor la petrol și gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor și energiei electrice, pe măsură ce prețurile reglementate vor fi eliminate.
„Există în Guvern discuții privind nivelul redevențelor la petrol și gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odată cu procesul de liberalizare a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale. O altă variantă este suprataxarea companiilor de gaze și energie, pentru că vor fi niște profituri pentru care nu trebuie să facă nimic”, au afirmat sursele.
În cazul în care varianta aleasă de Guvern va fi suprataxarea profitului companiilor petroliere, atunci, practic, Executivul va introduce o taxă specială pentru o singură firmă: Petrom, singurul „benzinar” căruia i se poate aplica o astfel de măsură, în condițiile în care Mol, Lukoil și Rompetrol au pierderi.
Citește și De ce nu mai pune Băsescu benzină de la Petrom. Cât costă un baril de petrol românesc extras de cea mai mare companie din România
Contactat de gândul, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil, a declarat în aprilie că ar vota o astfel de decizie „cu două mâini”. „Foarte bine ar fi. Ne-am bucura. Atunci cine va avea supraprofit va plăti. Va plăti cel care extrage foarte ieftin și are supraprofit, nu cel care importă la prețul pieței și care are pierderi. Momentan avem o singură companie cu profit, Petrom, iar restul merg în pierdere”, ne-a declarat el. „Eu vă asigur că noi nu vom avea supraprofit”, a adăugat fostul director general al Lukoil, vizibil amuzat.
În ceea ce privește eventualul impact al unei astfel de suprataxe asupra prețurilor, Tampiza, actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului petrolier Lukoil, susține că el va fi limitat. „Ei (Petrom, n.r.) nu vor putea să adauge la preț mai mult decât este necesar pentru a acoperi investiția. Dacă vor majora și noi menținem tarifele atunci vor clienți”, a explicat el.
Anul trecut Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat un profit record absolut pe piața locală, de 3,6 miliarde de lei. În perioada ianuarie – martie acest an, OMV Petrom a avut un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), în creștere cu 65% față de același interval din anul precedent, și vânzări în urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).
Citește și PETROM A IEFTINIT BENZINA cu 3 bani pe litru și motorina cu 2 bani pe litru. De la începutul anului a operat șase scumpiri și două ieftiniri
Pe de altă parte, compania petrolieră Petrom, cel mai mare producător și distribuitor de carburanți de pe piață locală, a ieftinit marți benzina și motorina cu 3, respectiv 2 bani pe litru.
Anul acesta Petrom a mai scăzut prețul carburanților și pe data de 2 martie, când motorina și benzina s-au ieftinit cu doi bani pe litru. De la începutul anului însă, compania a operat șase scumpiri. Astfel, prețul benzinei este în prezent cu 41 de bani mai mare decât în luna ianuarie, iar cel al motorinei cu 45 de bani, potrivit datelor centralizate de gândul.
La începutul lunii aprilie, reprezentanții marilor companii petroliere din România, respectiv ai Petrom, Lukoil, Rompetrol și MOL, au fost chemați, în secret, la Ministerul Economiei pentru a discuta despre transparentizarea modului de calcul al prețurilor la carburanți, au declarat pentru gândul surse participante la discuții.
Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deținută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.
Producția de gaze este asigurată în proporții aproape egale de Romgaz și OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage țiței, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.
Citește și Ce s-a discutat la întâlnirea secretă de la Ministerul Economiei la care au participat toți benzinarii din România
Citește și Profitul Petrom pe 2011, cel mai mare înregistrat vreodată în România: 887 de milioane de euro
Citește și Harta prețurilor la benzină în UE exprimate în „plinuri” cumpărate din salariul minim garantat. Care este diferența dintre angajații români și cei din Ungaria sau din Luxemburg
Citește și HARTA prețurilor la BENZINĂ în 2012. Cu cât s-a scumpit benzina în România în primele două luni ale anului