Prima pagină » Știri » Ministrul Agriculturii – despre scumpirea legumelor și fructelor

Ministrul Agriculturii – despre scumpirea legumelor și fructelor

Ministrul Agriculturii - despre scumpirea legumelor și fructelor
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu crede că prețurile legumelor și fructelor vor crește în perioada următoare, pentru că oferta se va majora ca urmare a apariției pe piață a produselor autohtone

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu crede că prețurile legumelor și fructelor vor crește în perioada următoare, pentru că oferta se va majora ca urmare a apariției pe piață a produselor autohtone.

„Nu cred că vor fi măriri de prețuri în această perioadă, mai ales la legume-fructe, pentru că încep să apară produsele românești și atunci nu cred că putem vorbi de scumpiri”, a spus Constantin, întrebat dacă anticipează majorări de prețuri.

El a afirmat că pentru a se putea ști dacă sunt oportune majorări dau diminuări ale prețurilor alimentelor ar trebui ca piața să fie organizată mai bine.

„Atunci putem analiza dacă este fundamentată o anumită scumpire sau trebuie să scadă prețul la un anumit produs. Atâta timp cât piața nu este organizată așa cum trebuie pe toată filiera de produs nu putem să avem estimări precise în această direcție”, a arătat ministrul.

Pe de altă parte, ministrul a anunțat că statul ar putea veni în sprijinul agricultorilor prin parteneriate public-private pentru înființarea de depozite de legume și fructe, ceea ce ar duce la scăderea prețurilor la aceste produse.

Întrebat cum explică diferențele mari dintre prețurile legumelor și fructelor la producător și cele practicate în piețe, Constantin a răspuns că sunt mai multe cauze, printre care înființarea cu întârziere a unor culturi, iar pe de altă parte, lipsa de organizare a pieței, care ca efect încasarea celei mai mari părți a câștigurilor de către intermediari și comercianți, și nu de către producători.

„Din acest punct de vedere avem în analiză în momentul de față să organizăm pe fiecare filieră de produs piața ceva mai bine. Unul din exemple, chiar la legume-fructe, se referă la constituirea și stimularea grupului de producători în continuare astfel încât să avem cât mai mulți oameni care se constituie într-o astfel de formă asociativă”, a spus Constantin.

El a adăugat că statul poate să vină în sprijinul lor agricultorilor pentru înființarea de depozite.

„Vrem să venim, pentru organizațiile profesionale cu un parteneriat public-privat, posibil cu ADS, să fie partener din partea statului, astfel încât să înființăm acele centre de depozitare de legume și fructe. Producătorul să se ocupe de producție, așa cum este normal, depozitul respectiv, comerciantul, să se ocupe de vânzările celor care sunt în grupul respectiv de producători. În felul acesta cred că putem să avem produse și mai ieftine, de o calitate și mai bună, și producătorul să se ocupe de ceea ce a învățat și să beneficieze de profitul respectiv”, a explicat ministrul Agriculturii.

Constantin a adăugat că aceste parteneriate se vor desfășura pe o perioadă de cinci sau zece ani, după care statul se poate retrage, iar organizația va rămâne să administreze depozitul.