La două zile după ce a anunțat în emisiunea GÂNDUL LIVE, că prin noua lege a sănătății ar putea fi introdusă taxa fast-food, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi a precizat astăzi că și berea cu alcool va fi suprataxată.
„Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast food care aduc prejudicii sănătății și, de asemenea, pe berea cu alcool”, a spus astăzi ministrul Sănătății. Vasile Cepoi a precizat însă că este vorba despre proiectul legii sănătății, aflat în curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politică.
„Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentația nesănătoasă și ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic și, așa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca și berea cu alcool să intre în această categorie”, a mai spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății a vorbit, în urmă cu două zile, la Gândul LIVE despre taxa pe fast-food. „A fost o tentativă, care a eșuat. Acum suntem în discuții de a reveni la ea. Acum suntem în discuții de a o relua. Intenționăm să o propunem. Vom aplica același reguli ca și în alte țări unde această lege există deja. Vom studia modelele din câteva țări”, a spus Cepoi.
Citește și Gândul LIVE. INTERVIU EXCLUSIV cu ministrul Sănătății. Cum vor arăta spitalele după noua reformă a Sănătății. PLUS: „Vom relua în discuție taxa pe fast food”
Introducerea taxei pe fast food a mai fost în atenția autorităților și în 2011, însă, după mai multe dezbateri contradictorii, a fost amânată, pe motiv că este foarte greu de implementat.
Ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, declara în aprilie 2011 că Ministerul Sănătății nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărând într-o conferință de presă, ca soluție la creșterea sumelor la bugetul de stat.
Ministerul Sănătății intenționa atunci să introducă taxa pe fast food pentru susținerea programelor naționale de sănătate.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea atunci că lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate și băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma și apa minerală.
Patronatele atenționau însă că introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creșterea prețului alimentelor în medie cu peste 20 la sută, dar și la disponibilizarea a 36.000 de salariați, respectiv 20 la sută din personalul din industria alimentară.