În ciuda ideilor preconcepute potrivit cărora cartoful este nesănătos și îngrașă, un studiu recent a dovedit faptul că, de fapt, este o adevărată sursă de vitamine și nutrienți, chiar mai bună decât banana, broccoli sau fructul de avocado, relatează Daily Mail.
Potrivit specialiștilor, cartoful nu este „mâncarea săracului”, ci mâncarea omului sănătos, asta mai ales pentru că un cartof fiert conține de cinci ori mai multe fibre decât o banană și un aport de vitamina C de trei ori mai mare decât un avocado. Totodată, cartoful conține mult mai multe minerale decât nucile și semințele.
Un alt studiu, realizat în 2011, a subliniat faptul că oamenii care mănâncă această legumă de două ori pe zi au tensiunea arterială mai mică decât ceilalți, nutriționiștii recomandând cartoful în dieta zilnică, insistând asupra ideii că nu îngrașă.
Studiul a fost realizat de nutriționistul independent Sigrid Gibson, care a analizat efectul consumului de cartofi asupra a 876 de copii și 948 de adulți. De asemenea, în colaborare cu Potato Council, o divizie a Ministerului Agriculturii, a realizat și o aplicație pentru telefonul mobil care compară calitatea cartofilor cu alte alimente considerate foarte bune.