Prima pagină » Economic » Ponta: Nu impun cu parul suprataxarea companiilor petroliere, obiectivul este ieftinirea benzinei

Ponta: Nu impun cu parul suprataxarea companiilor petroliere, obiectivul este ieftinirea benzinei

Ponta: Nu impun cu parul suprataxarea companiilor petroliere, obiectivul este ieftinirea benzinei
Guvernul nu va impune "cu parul" suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere, dar se bazează pe exemplul altor țări din jurul României care au inițiat negocieri pentru ca majorarea prețului la combustibil să fie "puțin temperată", a declarat premierul Victor Ponta.

 

Guvernul nu va impune „cu parul” suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere, dar se bazează pe exemplul altor țări din jurul României care au inițiat negocieri pentru ca majorarea prețului la combustibil să fie „puțin temperată”, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat, la RTV, că a avut deja o primă discuție informală cu reprezentanții companiilor petroliere și că principalul obiectiv al Guvernului în aceste discuții este „ieftinirea benzinei”.

„Nu vreau să impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist și știu că aceste companii sunt mari contributori la buget, dar în țările din jur au fost negocieri între Guvern și companii pentru ca prețul la combustibil să fie puțin temperat. Cred că aceste companii petroliere pot reduce profitul investind în viitorul României”, a spus Ponta.

Șeful Guvernului a declarat anterior că intenționează să aibă o discuție cu producătorii de produse petroliere privind suprataxarea veniturilor excepționale, spunând că nu îi plac deciziile impuse cu forța, dar că este o perioadă specială în care toți trebuie să participe la „efortul țării”.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, miercuri, că Guvernul pregătește un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului și aplicat din 2013.

Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deținută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.

Producția de gaze este asigurată în proporții aproape egale de Romgaz și OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage țiței, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.

Citește și