Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta, vândută la licitație pentru 800 de euro

Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta, vândută la licitație pentru 800 de euro
Publicat: 18/05/2012, 17:19
Actualizat: 18/05/2012, 17:19

Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta și o sculptură de Dali s-au numărat printre vedetele licitațiilor organizate de Artmark săptămâna aceasta – care au avut încasări totale de 400.000 de euro -, însă nu au stabilit recorduri, fiind adjudecate cu 800 de euro, respectiv 19.500 de euro.

Cele patru licitații organizate de Artmark de marți până joi, în Capitală, au avut încasări totale de aproximativ 400.000 de euro, noul subiect de interes urmărit de colecționari și investitori fiind cărțile istorice rare, informează casa de licitații.

Joi seară au avut loc, la Palatul Cesianu-Racoviță, sediul casei Artmark, ultimele două licitații din sesiunea tematică pregătită pentru luna mai – Licitația de Mobilier și Accesorii de Birou și Licitația „Cabinetul de Curiozități”. Marți și miercuri, la Athénée Palace Hilton din București, au avut loc alte două licitații, Vechi Maeștri ai Picturii Românești (secolele XVIII – XIX) și, respectiv, Opere în Argint.

Consolidând segmentarea și contribuind la dinamica pieței românești de artă și obiecte de colecție, Artmark a propus spre vânzare aproape 400 de piese, de la opere de pictură veche la piese fine din argint, de la sculptură la mobilier de epocă și suveniruri insolite.

Mediafax//Cătălin Abagiu

Marți, la cea de-a doua ediție anuală a licitației Vechi Maeștri ai Picturii Românești (sec. XVIII – XIX)”, au fost adjudecate 30 de opere cu valoare istorică, totalul înregistrat fiind de 202.500 de euro, iar rata de adjudecare – 81%.

Interesul colecționarilor și investitorilor în pictura românească primitivă, segment dedicat cunoscătorilor, s-a dovedit în continuare puternic, licitația înregistrând o vânzare record pentru Niccolo Livaditti, pictor italian care a influențat pictura practicată în Principatele Române, începând de la sosirea sa aici, în 1830: prețul de adjudecare pentru „Portretul de familie al unui boier muntean, din perioada pașoptistă” a fost de 6.000 de euro.

Vânzarea unui alt portret, de această dată al unei „Micuțe japoneze”, de George Demetrescu Mirea, a marcat însă cel mai incitant moment al serii. Pictura, realizată de apreciatul portretist al elitelor muntene, a pornit în licitație de la valoarea de 7.000 de euro, estimarea sa situându-se între 8.000 și 15.000 de euro. Opera a fost adjudecată la prețul de 40.000 de euro, de o participantă aflată în sală, în aplauzele publicului.

De asemenea, cele două opere de mici dimensiuni semnate de Nicolae Grigorescu, „Nimfă în iarbă” și „Margine de Câmpulung”, au obținut prețuri situate confortabil în intervalele estimative, stabilind totodată vânzările cele mai importante ale licitației – 40.000 de euro, respectiv 44.000 de euro.

Opere în argint – prima licitație dedicată exclusiv creațiilor artistice decorative din argint – a adus vânzări totale de 99.720 de euro, rata de adjudecare fiind de 76%. Licitația a fost primită cu prudență de participanți, care au optat pentru obiecte funcționale și ornamentale cu valori accesibile. Propunând o selecție amplă, de 224 de loturi, licitația s-a desfășurat în două seri succesive, marți și miercuri, ultima parte aducând și prețul maxim de vânzare pentru o operă din argint, 7.500 de euro, pentru o pereche de cavaleri ecveștri, pregătiți de turnir, din argint aurit, decorați în manieră renascentistă.

Totodată, o pereche de cupe germane duble de logodnă, din argint aurit Wilhelm Weinranck, decorate în stil renascentist, au fost adjudecate pentru 7.000 de euro, un set de trei platouri din argint, decorate cu flori de măceș (circa 1937), a fost vâdut pentru 2.800 de euro, iar o halbă din argint aurit, decorată în stil neo-renascentist cu scenă de bătălie napoleoniană, a fost adjudecată pentru 2.800 de euro.

Edițiile inaugurale ale Licitațiilor de Mobilier de Epocă și Cabinetul de Curiozități au umplut, joi seară, încăperile Palatului Cesianu-Racoviță. Lotul central al primei licitații, opera „Unicorn” de Salvador Dalí – o sculptură din bronz dintr-o ediție de 350 -, a fost vândută pentru 19.500 de euro, fiind estimată inițial la 20.000 – 25.000 de euro. Pe de altă parte, cele mai importante piese de mobilier, o masă de șah și un bar de călătorie tip Boulle, au fost adjudecate, fiecare, cu 5.000 de euro.

Surpriza a venit odată cu cărțile rare și prețioase propuse în ultima licitație din mai, „Cabinetul de Curiozități”, care au fost vânate de bibliofilii prezenți în sală și de alți participanți prin telefon și Artmark Live. Un preț de aproape șapte ori mai mare decât cel de pornire a fost obținut de „Istoricul Casei de Depuneri și Consemnațiuni, 1865-1940”, ediție de lux din 1940, conținând 15 fotografii sepia originale realizate de atelierul „Julieta”, ce provine din biblioteca pictorului Marius Bunescu (2.400 de euro).

Printre curiozități, o radiografie a mâinii drepte a reginei Elisabeta a României, cu un preț de pornire de 250 de euro, a fost adjudecată pentru 800 de euro. Radiografia mâinii drepte a reginei Elisabeta a fost realizată cu primul aparat Roentgen din România, în 1896, la Școala de Poduri și Șosele din București, de Ioan D. Ghica. Gestul Reginei nu era doar o necesitate, ci avea rolul de a insufla încredere românilor în noua tehnologie medicală bazată pe folosirea razelor X, descoperită de profesorul german Wilhelm Roentgen cu doar un an înainte, în 1895.

„Scurtă istorie a turcilor” („Abrege de l’histoire des turcs”), de Gilbert Saulnier du Verdier, a pornit în licitație de la 550 de euro, pentru a fi vândută cu 2.800 de euro, iar primul Liturgier Ortodox, din primii ani ai sec. XVIII, a fost adjudecat la o valoare de cinci ori mai mare – 3.000 de euro. Prețul maxim a fost atins de cel mai rar volum de carte din licitație, singurul de felul său aflat încă într-o colecție privată, un codice de legi tipărit în 1652, vândut cu 9.000 de euro.

Licitația de Mobilier și Accesorii de Birou a avut vânzări totale de 42.940 de euro, cu o rată de adjudecare de 69%, în timp ce Cabinetul de Curiozități a avut încasări totale de 36.530 de euro, cu o rată de adjudecare de 68%.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a TikTok după ce CNA a cerut o anchetă privind campania online a...
Ce salariu lunar are Elena Lasconi în Câmpulung Muscel. Câștigă dublu cât soțul ei
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Rusia pregătește lovituri de răzbunare pentru atacurile cu rachete ATACMS ale Ucrainei din Kursk
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Rusia încearcă să provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în...
Ce se întâmplă în Pakistan: capitala este blocată, internetul este tăiat, mii de protestatari se...
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în...
Băutura alcoolică pe care această femeie de 110 ani o bea în fiecare zi, de...
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum...
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
A murit actorul Andrei Ionescu la vârsta de 97 de ani. Acesta s-a stins din...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul...
Orașul SECRET de sub Groenlanda! Ce s-a găsit în TUNELURILE de sub gheață?
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Dan Negru, mesaj emoționant înainte de turul II al alegerilor prezidențiale: ”Nu vă certați cu...
BANCUL ZILEI. Bulişor: - Mami, colegii îmi zic că am capul mare!
O boală de piele rară și mortală a fost vindecată pentru prima dată