În România 44% dintre femei și 58% dintre bărbați sunt afectați de obezitate sau de supraponderabilitate, informează un comunicat de presă al rețelei de sănătate Regina Maria, citat de Agerpres.
Obezitatea este unul dintre primii factori care cresc riscul de îmbolnăvire și rata mortalității. Alături de acesta se mai află și subalimentația, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitară și hipertensiunea, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății.
Excesul de greutate corporală poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoză hepatică nonalcoolică, creșterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar și tulburări de fertilitate la femei și de potență sexuală la bărbați.
Odată cu scăderea în greutate, aceste afecțiuni se pot ameliora sau chiar dispărea.
„În România, obezitatea înregistrează o creștere alarmantă atât a numărului de cazuri, cât și a severității lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de peste 90%. Obezitatea în rândul copiilor este din ce în ce mai des întâlnită, la vârste din ce în ce mai fragede și cu excese ponderale de două, trei și chiar patru ori greutatea normală a copilului”, explică dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală și competență în chirurgia laparoscopică la Regina Maria.
Institutul pentru Sănătate publică din România a furnizat un raport alarmant, din care reiese că în ultimii opt ani numărul copiilor obezi înscriși în învățământul primar s-a dublat.
80% dintre copiii care suferă de obezitate riscă să devină adolescenții, respectiv adulții obezi de mâine. În absența unor măsuri de reducere a obezității în rândul populației, generațiile următoare vor fi din ce în ce mai puțin sănătoase, cu o șansă de viață mult mai scăzută decât cea a predecesorilor.
Obezitatea este o boală care necesită ajutor medical de specialitate. Ea afectează atât adulții, cât și bătrânii, tinerii și chiar copiii.