Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că îi va solicita ministrului Sănătății ca în următoarea ședință a Guvernului să îi prezinte un raport privind cazurile de îmbolnăviri cu Lyme și metodele prin care se poate interveni pentru prevenirea acestei afecțiuni.
Întrebat dacă știe că în străinătate există vaccinuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri de tipul Lyme, în condițiile în care numărul persoanelor diagnosticate cu această boală a crescut în ultima perioadă, premierul Victor Ponta a spus că va cere un raport ministrului Sănătății.
„Nu pretind că le știu pe toate, dar am fost informat zilele acestea. Prima dată prin intermediul presei am fost sensibilizat despre situația actorului Șerban Ionescu. Evident, am aflat că nu este un caz singular, că există oameni care nu sunt foarte cunoscuți și ar merita aceeași atenție. Motiv pentru care am discutat cu ministrul Sănătății să îmi prezinte un raport tehnic, ce se poate face. Să spun că știu eu care sunt vaccinurile și care sunt metodele prin care putem interveni ar însemna să mă hazardez la niște lucruri la care nu mă pricep foarte bine. Repet, îl voi ruga pe ministrul Sănătății ca pentru următoarea ședință de guvern să îmi prezinte un raport și niște propuneri. Cred că trebuie să știm care sunt soluțiile. Azi aș minți să spun că știu”, a declarat premierul, citat de corespondentul MEDIAFAX..
Boala Lyme este o boală infecțioasă produsă de o bacterie transmisă omului prin înțepătura de căpușă, fiind cunoscută și sub numele de „boala cu 1000 de fețe”, din cauza varietății de simptome pe care le poate dezvolta și care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpușele bolnave intră în sânge și afectează articulațiile, mușchii, inima și sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, la nivelul întregii țări anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boală Lyme, cu 52 la sută mai multe decât în 2010.
La jumătatea acestei săptămâni, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului Șerban Ionescu, diagnosticat cu borelioză, banii fiind acordați din Fondul de rezervă. Actorul Șerban Ionescu este diagnosticat de aproape un an cu borelioză, o boală gravă provocată de mușcătura unei căpușe.