Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara, că „trebuie recunoscut cinstit” că România nu poate să asigure cetățenilor ei plecați în afara țării salariile și nivelul de trai din țările care „nu au trecut prin comunism”, ca să îi determine să se întoarcă înapoi.
„O să vă dau un motiv pentru care să rămâneți aici. Unul singur și bun (…) O să vă spun foarte cinstit un lucru: toți ne iubim țara, dar viața nu este numai dragoste de țară, mai este și viață de zi cu zi. În momentul de față, România nu este în măsură să asigure cetățenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca în statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit. De altfel, eu nu am niciun fel de înțelegere pentru demagogia politicienilor care se proțăpesc la televizor și spun: v-au plecat românii din țară”, a spus președintele Băsescu.
El a subliniat că, în prezent, Guvernul, Președintele și Parlamentul României se „bat zi de zi” pentru liberul acces al românilor pe piețele de muncă din UE și în mod deosebit din Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, „unde salariile sunt mult mai mari”. „Aceasta e contradicția: unii spun să vină românii înapoi acasă, iar șomajul nostru este 7,4%, salariul mediu în România este 300 de euro, să spunem, 400 de dolari”, a spus președintele.
De asemenea, întrebat de ce statul român nu are o politică concretă de strângere a legăturilor cu românii din diaspora, președintele a arătat că nu au fost resurse financiare în ultimii ani, iar acelea care au fost s-au direcționat prioritar spre comunitățile de români din vecinătatea României – din Ucraina, Republica Moldova, Serbia, dar și cele din Spania și Italia.
„În ultimii ani a existat o politică de legare sau de strângere a legăturilor dintre statul român, în general, și românii din afara frontierelor. Trebuie spus că nu am alocat resursele necesare pentru că nu am avut. În același timp, existau niște priorități în jurul frontierelor, generate de politicile din statele respective, fie că vorbim de Ucraina, de Republica Moldova, de românii din Serbia. Dacă a existat o brumă de resurse, prioritatea s-a dat acestor zone unde statele lor le interziceau să își păstreze limba, cultura, credința. Milionul de români din Spania și Italia, de unde au venit solicitări extrem de ridicate pentru sprijinul comunităților care abia s-au format. Acesta este motivul pentru care în SUA resursele au fost mai mici, dar avem țările din UE unde sunt concentrări mari, trimitem inclusiv dascăli ca să îi învețe limba română pe românii născuți acolo. Probabil că am spus că cei din America știu care este spiritul american, fiecare pe cont propriu”, a mai declarat președintele Băsescu.