Huffington Post publică un editorial al sociologului Eric Anderson, în care acesta susține că rasa umană nu se poate adapta la monogamie, aceasta fiind explicația pentru că partenerii înșală.
Anderson spune că relațiile sexuale pe termen lung, cu un singur partener, scad atracția sexuală dintre cei doi, indiferent de legătura emoțională dintre aceștia. Sociologul susține că, în momentul în care intră în prima relație, oamenii cred că vor putea face sex toată viața cu un singur partener, doar fiindcă îl iubesc.
„Ni se spune că monogamia e sănătoasă, naturală și morală, iar oricine o încalcă e stigmatizat. Atunci, de ce există milioane de oameni implicați în relații care totuși se înscriu pe site-urile de matrimoniale?”, se întreabă retoric Anderson.
El spune că monogamia este mai degrabă o „așteptare socială” decât o „dorință biologică” și că atracția sexuală față de alți parteneri se poate instala imediat după luna de miere. În plus, cu cât mai intensă este relația emoțională dintre două persoane, cu atât este mai mare dorința lor de a face sex cu altcineva, spune Anderson.
Relațiile „deschise”, alternativă la adulter
Sociologul spune că adulterul este „singura soluție rațională pentru a împăca dorințele sexuale și cele emoționale ale unei persoane, fără foarte multe pagube”. Anderson spune că nu încearcă să justifice adulterul, ci doar să condamne „așteptarea ca partenerul să fie monogam”.
Anderson, autor al unei cărți despre relații și adulter, spune că în cercetările sale se concentrează pe bărbați, deoarece aceștia pur și simplu „vor mai mult sex decât femeile”. În opinia sociologului, acest lucru pune presiune mai mare pe umerii femeilor, care trebuie să facă eforturi suplimentare pentru ca dorințele partenerilor să fie îndeplinite.
Sociologul susține că există o alternativă la adulter: relațiile „deschise”, în care partenerii se pot vedea și pot face sex și cu alte persoane.