Propunerea Rusiei pentru Iran: limitează îmbogățirea uraniului la 20%, renunțând astfel la posibilitatea de a produce arma atomică, și scapă de sancțiuni

Propunerea Rusiei pentru Iran: limitează îmbogățirea uraniului la 20%, renunțând astfel la posibilitatea de a produce arma atomică, și scapă de sancțiuni
Publicat: 21/05/2012, 14:15
Actualizat: 08/06/2012, 15:51

Rusia vrea să propună Iranului miercuri, la Bagdad, să limiteze îmbogățirea uraniului la nivelul de 20%, în schimbul anulării sancțiunilor, exprimându-și, în plus, îngrijorarea față de unele „semnale” referitoare la o posibilă opțiune militară, a declarat duminică un oficial rus, relatează AFP.

„Am vrea ca, cu titlul de prim pas, Teheranul să adopte măsuri pentru oprirea îmbogățirii uraniului la nivelul de 20%”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenții.

„Această problemă are numeroase aspecte. Trebuie să discutăm despre ele la Bagdad. Dacă se face simțită o mișcare în această direcție, atunci Cei Șase (grupul „5+1″) vor trebui, la rândul lor, să arate în practică Iranului că situația se ameliorează”, a adăugat el.

„Partea rusă speră că eforturile comune ale Celor Șase, bazate pe rezultatele foarte serioase ale examinării acestor probleme (la summitul G8 de la Camp David), vor permite oprirea deteriorării situației”, a adăugat el.

În schimb, el a exprimat îngrijorarea Rusiei față de menținerea de către anumite țări occidentale a unei posibile opțiuni militare împotriva Teheranului.

„Rusia este preocupată de faptul că posibilitatea de a soluționa problema prin mijloace militare este luată în continuare în considerare”, a declarat Riabkov, potrivit Interfax.

„Noi primim frecvent semnale, publice dar și pe alte canale, potrivit cărora această opțiune este luată în considerare în anumite capitale ca fiind mai acceptabilă ca niciodată”, a adăugat el.

„Nu am vrea ca în puțin timp să ne găsim într-o situație în care să fie necesar să ne ocupăm de aceste probleme și nu de negocieri cu partea iraniană”, a continuat acesta.

Programul nuclear al Iranului, în special îmbogățirea uraniului până la nivelul de 20%, a fost condamnată prin șase rezoluții ONU, dintre care patru însoțite de sancțiuni care au fost, ulterior, consolidate în mod unilateral de către Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Slab îmbogățit, la un nivel cuprins între 3,5% și 20%, uraniul poate fi utilizat pe post de combustibil pentru centrale nucleare sau instalații cu scopuri științifice, dar, îmbogățit la un nivel de peste 90%,uraniul intră în procesul de fabricare a armei atomice.

Iranul afirmă că îmbogățește uraniu numai cu scopul de a produce combustibilul necesar instalațiilor sale nucleare actuale sau viitoare.

O parte a comunității internaționale se îndoiește de acest lucru, în pofida dezmințirilor Teheranului că Iranul ar căuta să se doteze cu arma atomică.

Astfel, Israelul a semnalat că reclamă ca Iranul să înceteze definitiv îmbogățirea uraniului, în timp ce administrația americană ar fi, la rândul său, pregătită să accepte un nivel de îmbogățire a uraniului de 5%, dacă Teheranul ar accepta măsuri de control drastice.

Pe 23 mai, la Bagdad, oficiali iranieni se vor întâlni cu reprezentanții grupului „5+1” (cele cinci țări cu drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, Rusia, China, Franța și Marea Britanie -, plus Germania) și ai UE.

Într-o declarație comună, liderii G8, inclusiv Statele Unite și Rusia, au îndemnat sâmbătă Iranul să profite de șansa din cursul reuniunii de la Bagdad cu grupul „5+1”, pentru a restabili încrederea față de programul său nuclear controversat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×