Înec cu fonduri europene

Înec cu fonduri europene
Publicat: 21/05/2012, 19:21
Actualizat: 30/05/2012, 14:13

Cine se afundă în lectura rapoartelor de evaluare ale Autorității pentru implementarea POSDRU iese de acolo, complet bulversat. Nu că ar fi găsit informații relevante despre modul în care sunt cheltuite fondurile europene pentru formarea și dezvoltarea profesională în România, ci tocmai fiindcă nu a aflat niciuna. Concluziile evaluatorilor sună așa: „Realizarea unei reajustări a echilibrului relativ al priorităților și finanțării asociate acestora la nivelul tuturor AP în baza unor informații și semnale actualizate de pe piața muncii care să ia în considerare nevoile grupurilor țintă cheie precum și nevoia unei calități și cantități sporite de sprijin și servicii în această privință”. După parcurgerea a 25-30 de pagini, redactate în năucitorul limbaj de mai sus, nu te lămurești dacă banii europeni se consumă cu folos sau dacă aceia care i-au luat îi utilizează, până la eurocent, pentru „dezvoltarea resurselor umane”. Mai multe despre programul derulat pe principiul „Primul venit, primul servit” se pot afla dintr-o analiză a IPP din 2011, ignorată și de Opoziția, și de guvernanții de la vremea respectivă și, desigur, din cele două audituri despre care fostul Cabinet PD-L a uitat să pomenească și pe care premierul Victor Ponta le-a descoperit, acum, și le utilizează ca armă politică.
„Ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniștri (Botiș, Lăzăroiu, Sulfina Barbu n.n. ) este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua față de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendarea fondurilor”, a declarat primul ministru, arborând drapelul justițiar. El afirmă că persoanele vinovate de acest „jaf” trebuie să răspundă penal, arătând că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă. Foarte bine, ar fi cazul ca justiția să se ocupe și de gestionari, nu numai de aceia care au mâncat euro cu lopata. Ilegalitățile cu fonduri europene sunt o revelație doar pentru premier, presa și procurorii depistându-le constant. În aprilie, anul acesta, polițiștii din București au destructurat o rețea specializată pe POSDRU, care a delapidat aproximativ 700 000 de euro. Situația este și mai gravă la accesarea fondurilor pentru dezvoltarea regională și pentru agricultură, fiind anchetați, trimiși în judecată și condamnați pentru fraudă primari, șefi APIA, patroni, milionari, simpli escroci, ba chiar și-un prim procuror și un director de închisoare. Însăși doamna Elena Udrea, în ograda ministerială a căreia se derula POR, anunța, în 2011, că analizează 34 de dosare de posibile fraude, fără să spună însă, mai târziu, la ce rezultat a ajuns. De fapt, nimeni nu a avut interesul să vadă pe ce se duc banii, cu toate că multe proiecte primeau finanțări de milioane de euro. Toată lumea angajată-n tranzacție era mulțumită și spera să nu afle, de mișmașuri, Bruxelles-ul.
Vremurile ferice au apus însă și CE oprește, periodic, robinetul, cerând măsuri. Dacă România nu se conformează riscă să piardă nu doar fondurile pe anul în curs, ci și pe perioada de programare 2014-2020, când va solicita alte 19 miliarde de euro. Ca să primim noua infuzie financiară, trebuie să cheltuim corect ceea ce ni s-a pus la dispoziție până acum, adică 30 de milioane de euro pe săptămână. Lucru imposibil, mai ales dacă, din cauza neregulilor, se întrerupe, temporar, alimentarea. Problema României este următoarea: cum să înghită rapid și manierat atâția bani, fără să-i stea în gât? La asta, domnul Ponta, care a ordonat alte rapoarte de evaluare și amenință cu restructurarea autorităților pentru plăți, nu are încă un răspuns. Este prea târziu pentru salvarea prin câteva măsuri administrative. Trebuie regândit întregul sistem de gestionare a fondurilor risipite, astăzi, pe la mai multe instituții, și întărit controlul asupra utilizării lor de către beneficiari. O singură dovadă de bună purtare ar cântări mai greu decât toate rapoartele la acordarea alocației viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?