Candidatul USL la Primăria Tg. Mureș susține că protopopul e „agent electoral” al primarului Florea

Candidatul USL la Primăria Tg. Mureș susține că protopopul e agent electoral al primarului Florea
Publicat: 21/05/2012, 21:02
Actualizat: 10/06/2012, 09:40

Candidatul USL la Primăria Târgu Mureș, Cornel Brișcaru, îl acuză pe protopopul ortodox Gheorghe Șincan că se implică în campanie ca „agent electoral” al edilului Dorin Florea după un discurs al preotului la o manifestare a Alianței pentru Mureș, Șincan spunând însă că e preocupat de soarta orașului

Candidatul USL la Primăria Târgu Mureș, Cornel Brișcaru, îl acuză, într-un comunicat de presă transmis luni, pe protopopul ortodox din municipiu, Gheorghe Șincan, că se implică în campania electorală, ca „agent electoral” al primarului Dorin Florea, care candidează pentru un nou mandat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Brișcaru afirmă că a constatat cu stupoare că mai mulți preoți, în frunte cu protopopul ortodox Gheorghe Șincan, au devenit „principalii agenți electorali” ai candidaților Alianței pentru Mureș (PDL-UNPR-PER) la Primăria Târgu Mureș și președinția Consiliului Județean, Dorin Florea și Marius Pașcan.

El a făcut referire la un discurs ținut de Șincan în cartierul Tudor, în cadrul unei manifestări electorale a Alianței pentru Mureș, în cadrul căreia a vorbit și Dorin Florea. Înregistrarea a apărut pe internet și îl arată pe Șincan în timp ce le amintește localnicilor realizările lui Florea.

„Drumurile, parcurile, școlile, grădinițele, Weekend-ul, Platoul Cornești (e vorba de principalele zone de agrement din Târgu Mureș – n.r.) și toate cele pe care dumneavoastră le știți s-au construit pentru toți și de aceea îl dorim în frunte pentru a ne ține uniți. E de prisos să îi spunem că îl iubim dacă nu mergem să punem votul pe el și pe Marius Pașcan și pe echipa care îi însoțește. Acesta este mesajul nostru. Dumneavoastră știți ce trebuie să faceți, nu vă îndemn eu, dar vă spun ceea ce voi face eu. Îi voi alege nu pentru că vă place dumneavoastră, ci pentru că îi place lui Dumnezeu de ei. Oameni cu frică de Dumnezeu și cu rușine de oameni. Și dacă ne ajută Dumnezeu să ne împlinim gândurile, în 10 iunie seara vom avea o mare bucurie. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a spus protopopul la manifestarea electorală.

Potrivit lui Brișcaru, un mesaj al lui Șincan de susținere a primarului din Târgu Mureș a fost difuzat la lansarea candidaților Alianței pentru Mureș de săptămâna trecută.

„Am văzut cu ochii mei cum șeful preoților mureșeni îi îndemna pe cei prezenți să îi voteze, în 10 iunie, pe Dorin Florea și Marius Pașcan, spunând «să facem voia Domnului, să-l votăm pe Dorin Florea». Nu știu care va fi poziția Bisericii Ortodoxe Române față de preoții din Târgu Mureș care se află acum în campanie electorală. Știu însă că oamenii care au văzut această manifestare publică sunt oripilați. Am primit sute de mesaje și telefoane de la cetățeni care îmi cereau să fac ceva să nu se mai întâmple asta. Le-am spus tuturor că este imoral, este nefiresc și că este, până la urmă, un gest de disperare al celui care de 16 ani conduce acest oraș ca pe propria sa moșie și care acum are nevoie de agenți electorali în sutană. La fel, am stat de vorbă cu preoți din județul Mureș care s-au dezis de discursul protopopului Șincan cu ocazia lansării candidaților ApMS. Și ei au spus același lucru. Nu au mai întâlnit așa ceva niciodată în viața lor”, afirmă Brișcaru în comunicat.

El reamintește că, în campania pentru alegerile generale din 2008, un candidat PDL din Mureș (actorul Nicu Mihoc) „a tipărit materiale electorale care conțineau o versiune inimaginabilă a rugăciunii «Tatăl nostru» intitulată «Tatăl nostru care ești în PDL»”, adăugând că el a sperat că a fost „un accident”.

În replică, Șincan a spus că a considerat că trebuie să îl sprijine pe actualul edil și că a apărut la manifestarea electorală din cartierul Tudor tocmai pentru că îl preocupă soarta orașului.

„N-am făcut nicio lansare în biserică, ca preoții reformați și romano-catolici, care i-au lansat pe candidații Benedek Imre și Frunda Gyorgy. Am fost într-un cartier, am considerat că trebuie să-l sprijinim pe cel care a lăsat o urmă în administrația Târgu Mureșului, oraș de care ne pasă și nouă. Acest domn Brișcaru poate să mă pârască oriunde, atât timp cât eu consider că acest primar a adus liniște, împăcare. Conform conștiinței mele, îl susțin din toată inima pe domnul Dorin Florea. Nu în biserică. Nu e nicio incompatibilitate, există o incompatibilitate a preotului doar cu calitatea de consilier sau parlamentar. În urmă cu mai mulți ani, eu mi-am ascultat superiorii și m-am retras din calitatea de consilier județean. Oricum, anul trecut, am făcut o slujbă, la rugămintea PNL, pentru fostul primar Dandea și, și atunci, am fost pârât la superiori”, a spus Șincan.

Primarul Dorin Florea a declarat, la rândul său, că este firească atitudinea preoților, el arătând că le apreciază „spiritul civic”.

„E normal și firesc să facă așa. Dacă ei au simțit acest lucru… Nu o dată s-a întâmplat asta, le apreciez spiritul civic. M-aș fi bucurat să spună că au descoperit ceva bun și despre Brișcaru. Reacția societății românești ar trebui îndreptată împotriva impostorilor, lichelelor și golanilor. Așa a ajuns țara aceasta să se ducă dracului, prin răsfățul acestor murdării din politică”, a declarat Florea.

În 2008, fiicele candidatului PDL la Camera Deputaților în colegiul 1 din Târgu Mureș, actorul Nicu Mihoc, au adaptat textul rugăciunii „Tatăl Nostru” pentru campania electorală a acestuia, textul regăsindu-se în foaia de campanie a candidaților PDL din Târgu Mureș.

„Tatăl nostru care ești în PDL,/Sfințească-se candidatura ta;/Vie deputăția ta, /Facă-se voia noastră/Precum în politicianism să nu fie/Și să nu faci pe pământ. /Pâinea noastră cea de toate zilele/Dă-ne-o nouă astăzi/Căci îți vom ierta și noi păcatele tale, /Precum ne vei răsplăti și tu pe noi…”, era textul semnat de Silvana și Mădălina Mihoc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea...
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât trăiesc românii fără să se confrunte cu probleme de sănătate majore?