Blocarea conturilor TVR duce la o blocare a activității televiziunii în campania electorală

Blocarea conturilor TVR duce la o blocare a activității televiziunii în campania electorală
Publicat: 21/05/2012, 22:11
Actualizat: 22/05/2012, 10:27

Societatea Română de Televiziune (SRTv) transmite că măsura dispusă de ANAF, care a blocat luni conturile operaționale ale Televiziunii Române, duce la blocarea activității TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.

SRTv anunță, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

„În aceste condiții, conducerea televiziunii publice atrage atenția opiniei publice că măsura dispusă duce la blocarea activității TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic”, se spune în comunicat.

În perioada următoare, conducerea TVR va identifica soluții pentru deblocarea situației, conform aceluiași comunicat.

„Actuala administrație a făcut publică situația financiară a TVR încă de la începutul mandatului, în 2010, și a atras atenția asupra necesității indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflație în ultimii zece ani și este cea mai mică din Europa”, se mai spune în comunicatul SRTv.

De asemenea, TVR precizează că, în ultimii doi ani, conducerea televiziunii publice a făcut cunoscute sursele de deficit și pașii pentru redresarea financiară a instituției atât presei, cât și întregii clase politice. Acestea pot fi consultate în rapoartele de activitate ale TVR pe 2010 și 2011, pe site-ul televiziunii, se mai spune în comunicat.

Potrivit legislației în vigoare, în condițiile actuale, TVR nu poate efectua decât plățile aferente drepturilor salariale și datoriilor către stat, mai precizează SRTv.

SRTv spune că preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administrație, la data de 30 iunie 2010, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a cca 61 milioane de euro, dar și a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare U.E.F.A. Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009 de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

De asemenea, SRTv precizează că la preluarea mandatului de actualul CA, condus de Alexandru Lăzescu, televiziunea avea în derulare un contract de drept de difuzare de filme semnat în anul 2004 cu NBC Universal, cu obligații de plată de circa 9 milioane de dolari numai pentru anul VI de contract (2010/2011), precum și sume neachitate până la 30.06.2010 pentru anul V în valoare de 5 milioane de dolari (din suma totală de 7 milioane de dolari a anului V din contract).

Totodată, TVR spune că atunci când a preluat mandatul actuala conducere televiziunea publică se confrunta cu o scădere a veniturilor din publicitate de peste 50% din a doua jumătate a anului 2010, în raport cu anii 2006-2008, care a generat o scădere a veniturilor de peste 10 milioane de euro pe an.

De asemenea, TVR avea în vigoare un Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru o perioadă de doi ani (semnat în aprilie 2010), care, între altele, prevedea obligativitatea acordării unor prime de vacanță (85% din salariu), indiferent de situația financiară a instituției, precum și acordarea de sume cuprinse între 15-20 salarii compensatorii pentru disponibilizări.

„Preluarea mandatului de către noua conducere, la data de 30.06.2010, în aceste condiții s-a materializat în cheltuieli mai mari decât în anul anterior (2009) cu cca 30 mil. €. Iar efectele se prelungesc și în anii 2011-2012, atât prin prisma clauzelor contractuale, cât și prin acumularea de cheltuieli cu penalizări la bugetul statului în condițiile lipsei de disponibilități”, mai spune TVR.

Pe de altă parte, TVR invocă în sprijinirea situației sale o serie de modificări legislative „cu impact negativ” asupra instituției. Astfel, începând cu iunie 2005, au fost modificate prevederile Codului fiscal prin abrogarea a art.141,.alin.1, lit „n” prin care „vânzarea de licențe de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agențiile internaționale de știri și alte drepturi de difuzare similare, destinate activității de radio și televiziune, cu excepția celor de publicitate” erau scutite de taxa pe valoarea adaugată (TVA) până la acea dată, precum și cresterea cotei de TVA de la 19 la 24%. TVR nu deduce TVA-ul, precizează Societatea Română de Televiziune.

De asemenea, TVR spune că s-a introdus contribuția pentru Centrul Național al Cinematografiei de 15% aplicată la veniturile proprii obținute din publicitate (Ordonanța 39/2005 art.17 alin. 1), care a condus la cheltuieli suplimentare pentru TVR în perioada 2005-2011 de 52.006.000 lei.

În schimb, taxa TV, principala sursă de finanțare a activității (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003. De atunci, nu a mai fost indexată niciodată și este cea mai mică taxă TV percepută de televiziunile publice din Europa, mai spune TVR.

În ceea ce privește măsurile luate de actuala administrație, SRTv enumeră negocierile cu NBC, care au făcut ca în 2012 să se ajungă la o tranzacție „prin care efortul financiar a fost redus ca valoare și redistribuit în perioada 2012 – 2015”, dar și demersuri pentru reeșalonarea plăților către UEFA Champions League, reducerea cheltuielilor cu personalul. De asemenea, TVR precizează că pentru prima dată a fost aprobat un buget multianual pentru achiziții de film și sport, ceea ce reduce costurile, și au fost renegociate o serie de contracte în derulare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială