Cursul oficial anunțat de BNR a atins un nou maxim istoric. Banca Națională a intervenit masiv, dar nu a putut opri deprecierea

Cursul oficial anunțat de BNR a atins un nou maxim istoric. Banca Națională a intervenit masiv, dar nu a putut opri deprecierea
Publicat: 23/05/2012, 13:29
Actualizat: 23/05/2012, 16:04

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani față de marți, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.

În sesiunea de marți, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro.

Cursul leului față de euro a depășit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, inițial din cauza turbulențelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, a continuat să urce și referința pentru dolar, cu 4,55 bani, la 3,5272 unități, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menționată, referința s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvețian, cotația a crescut la 3,7133 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursul a urcat peste 4,4600 lei/euro în prima oră a ședinței, deprecierea leului și a celorlalte valute din regiune fiind influențată de scăderea euro în raport cu dolarul.

Maximul zilei a fost de 4,4640 lei/euro. Cotațiile au început să scadă spre jumătatea sesiunii, iar cu puțin timp înainte de ora 13:00, când BNR stabilește cursul de referință, schimburile se perfectau la 4,4600 – 4,4620 lei/euro.

Dealerii spun că BNR a vândut volume semnificative de euro pentru a susține cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucătorii străini au fost principalii cumpărători de valută.

„Lipsa unei intervenții valutare agresive ar trebui să mențină presiunea de depreciere și, presupunând că apetitul pentru risc la nivel internațional nu va înregistra o modificare majoră, pare probabil ca leul să se îndrepte către nou nivel de rezistență, probabil 4,5 lei/euro”, crede Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Nivelul record atins pe piața interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în România a fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacționată de jucătorii internaționali pe alte piețe.

Potrivit dealerilor, euro s-a depreciat masiv în raport cu dolarul, întrucât jucătorii nu au încredere că liderii UE vor lua decizii importante la summitul de miercuri pentru a combate criza datoriilor. De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro și, implicit, și decât valutele din regiune.

Băncile comerciale au practicat miercuri dimineață dobânzi de 1,09 – 1,59% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, sub nivelurile de marți, de 1,85% – 2,35% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil începând de marți, de la nivelurile de luni, de 4,58% – 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Națională a României a împrumutat nouă instituții de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitații repo.

Anterior, creșterea dobânzilor a fost cauzată de intervențiile valutare din ședințele precedente realizate de BNR, care a vândut euro și a retras lei din piață, pentru a tempera deprecierea monedei naționale.

Randamenetele pentru depozitele la o săptămână au stagnat la 4,79 – 5,29%.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună