Parlamentul norvegian a aprobat joi separarea Bisericii de stat, conform unui amendament constituțional care a primit o susținere foarte largă în rândul parlamentarilor, în contextul în care Norvegia este una dintre ultimele țări dezvoltate care are o religie de stat, relatează AFP, citată de Agerpres.
”Religia evanghelică luterană nu va mai fi religia oficială a țării”, iar Biserica norvegiană va primi fonduri publice ”în același mod ca celelalte Biserici”, a anunțat Parlamentul într-un comunicat.
Conform Constituției norvegiene, amendamentul a fost aprobat prin aclamare joi, la trei zile după ce parlamentarii l-au adoptat cu o majoritate copleșitoare, cu 161 de voturi pentru și 3 împotrivă.
Joi, ”niciun parlamentar nu s-a opus”, a indicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Parlamentului norvegian, Torodd Noreng. Separarea Bisericii de stat va intra oficial în vigoare la 15 iunie, a precizat acesta.
Parlamentul a subliniat că ‘Biserica norvegiană va continua să ocupe un loc special în Constituția țării, care precizează că statul se bazează pe ”moștenirea noastră creștină și umanistă”.
Prin separarea sa de stat, Biserica va avea autoritatea de a-și numi superiorii fără aprobarea guvernului. În plus, nu va mai fi obligatoriu nici ca jumătate dintre membrii guvernului, nici ca ministrul afacerilor ecleziastice să aparțină de Biserica Norvegiei, același lucru nefiind însă valabil și pentru familia regală.
Biserica Norvegiană, favorabilă separării, numără circa patru milioane de membri, într-o țară cu 4,7 milioane de locuitori.