Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor

Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor
Publicat: 25/05/2012, 18:06
Actualizat: 25/05/2012, 18:06

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, spune că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, adăugând că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție, boli endemo-epidemice și pentru cele un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a început discuțiile privind pachetul de servicii medicale de bază și oricare va fi decizia care va fi luată „va satisface pe unii și nu va satisface pe alții”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Placa turnantă a finanțării sistemului de sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază. Atunci când noi am pornit sistemul de asigurări de sănătate, care realmente a constituit o reformă reală în sănătate și care a adus beneficii clare sistemului de sănătate – deși există voci care spun că ar trebui să revenim la finanțarea pe buget de stat -, am făcut una din marile greșeli greu de corectat: am făcut un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător, încât suntem în situația în care, constatând că acest pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit de fondul de asigurări, să identificăm două soluții. Fie creștem veniturile – asta înseamnă creșterea contribuțiilor de asigurări de sănătate, fie reducem pachetul. (..) Trebuie la un moment dat să luăm o decizie, care va satisface pe unii și nu va satisface pe alții”, a spus Cepoi.

El a precizat că va prezenta, în urma consultărilor cu toți cei interesați, mai multe soluții, inclusiv cele pe care le-a identtificat în diverse sisteme de sănătate – francez, german, englez, unde există „o experiență pozitivă” – și care ar putea fi preluate.

Cepoi a subliniat că decizia, „care are implicații sociale, etice, economice”, nu poate fi luată doar de către Ministerul Sănătății sau de ministrul Sănătății, ci de tot Guvernul, care trebuie să își asume această responsabilitate.

„Aceasta e doar una din probleme, că sunt foarte multe. Aceste probleme vor fi prezentate Guvernului într-o ședință în luna iunie, cu soluțiile propuse, cu avantajele și dezavantajele fiecărei soluții și proiectul va fi adoptat de Guvern și apoi supus dezbaterii publice. Poți să dai un pachet de servicii medicale de bază valabil pentru toți asigurații, pe principiul solidarității, și bugetul de stat – și statul – își poate asuma răspunderea pentru protecția persoanelor vulnerabile cu un pachet suplimentar, social, pentru acele categorii de servicii care pentru persoanele obișnuite, plătitorul de asigurări, sunt accesibile și nu-i nevoie să se asigure pentru ele, dar se poate asigura dacă vrea, cu asigurări voluntare, chiar și în sistemul public. Iar pentru categoriile vulnerabile, pentru acele servicii care chiar dacă sunt ieftine sunt purtătoare de risc medical, să existe o acoperire”, a spus Cepoi.

El a menționat că beneficiarii „pachetului social” de asigurări medicale ar fi persoanele cu venituri mici și că „e treaba Ministerului Muncii să facă o evaluare” în acest sens.

Cepoi a subliniat că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, apreciind că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție și bolile endemo-epidemice, precum și pentru cele un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor.

„Dacă ne referim la finanțarea sistemului, va trebui să definim clar care sunt obligațiile financiare ale statului în privința sănătății și care sunt ale sistemului de asigurări. La ora actuală, este un amestec: sistemul de asigurări plătește unele lucruri pe care ar trebui să le plătească statul și invers. Va trebui să despărțim apele. Spre exemplu, nu trebuie să intre în sistemul de asigurări acele servicii pe care le acord oricărui cetățean indiferent de calitatea lui de asigurat sau neasigurat: urgența, bolile endemo-epidemice, prevenția. Acestea nu trebuie să facă parte din sistemul de asigurări, pentru că eu nu-l întreb pe ăla dacă-i asigurat când vine în urgență. Trebuie să-i acord asistență medicală, că moare, dacă stau să îl întreb. Dacă pe un bolnav cu tuberculoză nu-l tratez, îmbolnăvește nu știu câți alți asigurați – păi n-am făcut nimic. Și atunci acestea trebuie să fie atribuțiile statului, finanțate de stat”, a spus Cepoi.

Ministrul a adăugat că, de asemenea, statul va trebui să plătească pentru „categoriile populaționale” pe care le-a scutit de la plata asigurărilor. Cepoi nu a precizat care sunt aceste categorii, dar a arătat că numărul persoanelor scutite este de circa un milion, iar costul serviciilor medicale pentru acestea se ridică la circa 200 de milioane de euro pe an.

„Cine scutește și plătește, nu unul scutește, altul plătește, că nu e corect. (…) Sunt un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor, iar dintre aceștia beneficiază, de exemplu, de servicii medicale de urgență 150.000 pe an. Sume? Din câte știu, erau în jur de 200 de milioane de euro pe an”, a arătat Cepoi.

Ministrul Vasile Cepoi participă, la Târgu Mureș, la cea de-a doua ediție a conferințelor „Amfiteatrul de sănătate”, cu tema „Spitalul public, între anacronism și eficiență”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...