Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu crede că noua lege electorală privind sistemul de vot uninominal pur va fi declarată neconstituțională și că faptul că unii membri PDL își pun problema în acest sens arată că există „îndoieli cu privire la independența politică a CCR”.
„Eu nu cred, poate sunt naiv, dar nu cred că vor putea merge până acolo să considere neconstituțional un sistem de vot pe care cu mare pompă acum vreun an îl trâmbița președintele Traian Băsescu, pe care de bună seamă îl relua pe un patefon mai mititel domnul Sever Voinescu și despre care înșiși contestatarii posibili ai legii, adică pedeliștii sau cum s-or mai numi ei acum, au spus următorul lucru la adoptare: da, mergea uninominal pur, majoritar într-un tur, dar numai dacă erau 300 de parlamentari. Cum putem crede că dacă sunt 400 ceva e neconstituțional, dar dacă erau 300 e constituțional?”, a spus Crin Antonescu, care s-a aflat la Câmpina în județul Prahova, unde a participat la lansarea candidaților USL pentru funcțiile de primari în Câmpina și Breaza.
Liderul PNL a adăugat că faptul că unii dintre membri PDL își pun problema că proiectul privind sistemul de vot uninominal ar putea fi considerat neconstituțional arată că există „îndoieli în legătură cu probitatea, cu corectitudinea și cu independența politică a Curții Constituționale”.
Antonescu a mai spus că respectă hotărârile Curții Constituționale și pe cele are oricărei alte instanțe, însă pune la îndoială modul în care unii membri ai CC „au ajuns acolo” și „ce fac ei acolo”.
„Respect și respectăm cu toții hotărârile acestei instanțe ca și ale oricărei instanțe, dar nu are niciun rost să fim ipocriți – eu nu am de gând – și să ne facem că nu știm cine sunt oamenii, adică de-alde Zegrean, cum au ajuns acolo și ce fac ei acolo”, a afirmat Antonescu.
Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 26 abțineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal inițiat de Crin Antonescu și Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL și UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleși deputați și senatori cei care au câștigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în județele în care minoritățile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat și a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeași ca în 2008.
PDL a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL și votată marți de către Camera Deputaților.