Copiii care sunt născuți prin cezariană prezintă un risc dublu să sufere de obezitate, spre deosebire de cei care se nasc pe cale naturală. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință americani de la Spitalul de Pediatrie Boston din Massachusett.
Savanții sunt de părere că nașterea prin cezariană ar afecta dezvoltarea unei bacterii din intestin, care este implicată în digerarea alimentelor, informează BBC.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au monitorizat evoluția a 1.225 de perechi, mame și copii, în perioada 1999 – 2002, din care unul din patru bebeluși fusese născut prin cezariană. Micuții, atât cei născuți prin cezariană, cât și cei care au venit pe lume prin naștere naturală, au fost cântăriți la naștere și trei ani mai târziu.
Astfel, s-a descoperit că aproape 16% din copiii născuți prin cezariană au devenit obezi până la vârsta de 3 ani, în timp ce, în rândul pruncilor născuți normal, procentajul a fost de 7,5%. În plus, experții au mai observat că micuții născuți prin cezariană aveau un strat adipos mai crescut decât cei născuți pe cale naturală.
De multe ori cezariana salvează atât viața mamei, cât și a copilului, însă, datele cercetării mai arată că aproximativ 7% din numărul total al acestor operații se fac fără nicio justificare medicală. Astfel, oamenii de știință recomandă femeilor care fac cezariană la cerere să se gândească de două ori înainte de a apela la această metodă.
„Rezultatele obținute sunt unele interesante și ar trebui luate în considerare. Cercetările în acest domeniu nu ar trebui să se oprească aici, studiul ar trebui reluat, dar pe un eșantion mai mare”, a spus Patrick O’Brien, purtătorul de cuvânt al Colegiului Royal de Obstetrică Ginecologie.