TVR: Nu-i mai plătim pe colaboratorii care lucrează și la alte instituții de presă

TVR: Nu-i mai plătim pe colaboratorii care lucrează și la alte instituții de presă
Publicat: 28/05/2012, 13:42
Actualizat: 28/05/2012, 15:41

Televiziunea Română nu îi va mai plăti pe colaboratorii care sunt angajați ai altor instituții de presă, printre aceștia numărându-se Ioana Lupea, Mircea Marian, Andreea Pora, Cristian Pătrășconiu, Cristian Turturică și Cătălin Prisăcariu.

Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație (CA) al TVR, vineri, într-o ședință extraordinară în care a fost discutată situația Televiziunii Române, ale cărei conturi au fost blocate, pe 22 mai, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, CA al TVR a decis ca, în condițiile grave ale situației financiare a TVR, să aprobe „încetarea remunerației pentru colaboratorii din publicistică ce sunt angajații altor instituții de presă”, au declarat pentru MEDIAFAX, luni, reprezentanții Televiziunii Publice.

Contactată luni de MEDIAFAX, Lucia Hossu Longin, membru al CA, a declarat că remunerația a fost oprită doar pentru jurnaliștii de la diverse instituții de presă care colaborau cu TVR „pe sume foarte mari”, nu și pentru colaboratorii din cultură, care au un alt tip de contracte cu Televiziunea Română.

„A fost stopată remunerația pentru colaboratori precum cei de la Evenimentul zilei, România Liberă, 22 și alții, care aveau contracte cu Televiziunea Română de valori foarte mari. Aceștia nu mai pot fi remunerați în condițiile date, în care nu se mai face nicio plată a drepturilor de autor”, a spus Lucia Hossu Longin.

Potrivit acesteia, cei afectați de decizia CA sunt: Mircea Marian, Ioana Lupea, Cristian Pătrășconiu, Cristian Turturică, Andreea Pora și Cătălin Prisăcariu.

„Unii dintre aceștia aveau contracte de colaborare cu TVR pe sume uriașe, de 100 de milioane de lei pe lună. Vorbim de contracte precum cele de angajare, în care colaboratorii primeau o sumă fixă, în fiecare lună. Suntem asediați de câte plăți se fac pentru colaboratori. Avem suficient de mulți profesioniști în TVR care pot să facă comentarii politice”, a spus Lucia Hossu Longin.

„Nu putem să ne mai îngăduim asemenea sume. Trebuie să tăiem în carne vie. S-a pus lacătul pe TVR și trebuie să acționăm ca atare”, a spus Lucia Hossu Longin. „Chiar și colegii de la PDL din CA al TVR sunt foarte responsabili. Au fost alături de noi în foarte multe momente esențiale, cum este și cel privind încetarea remunerației pentru acești colaboratori”, a explicat Longin.

În schimb, TVR nu renunță la colaborări cu personalități precum Horia Roman-Patapievici, Alex Ștefănescu, Daniel Cristea-Enache, care au rubrici la TVR Cultural, a spus Lucia Hossu Longin.

Ea a făcut referire și la emisiunea „La mustață”, difuzată la TVR 2, de luni până joi, și prezentată de Constantin Trofin, care este și redactor-șef al Redacției Programe Speciale din TVR.

„Pe lângă salariul pe care îl primește ca redactor-șef, el mai primește bani și pe fiecare ediție a emisiunii ‘La mustață’. Atunci salariul pentru ce îl mai ia, dacă își alocă bani și pentru fiecare ediție a emisiunii sale?”, a spus Lucia Hossu Longin.

Referitor la faptul că în ședința de vineri a CA s-a luat în discuție o eventuală deființare a televiziunilor TVR 3 și/ sau TVR Info, din punctul de vedere al Luciei Hossu Longin TVR 3 nu poate fi desființat pentru că „este oglinda televiziunilor regionale”.

Situația TVR Info va fi analizată însă în următoarea ședință a CA al TVR, a cărei dată nu a fost încă stabilită, a mai spus Longin.

„Sunt sume foarte mari de bani alocate pentru TVR Info și multe persoane angajate. La TVR Info s-au făcut foarte multe angajări, dar știrile TVR Info sunt realizate tot de către cei 17 reporteri de la Jurnalul TVR 1. Aceștia fac știrile și pentru TVR Info și pentru site-ul tvrinfo.ro, lansat recent și pentru care au mai fost angajați vreo 20 de oameni. În loc să fie angajați oameni la Jurnalul TVR 1, cei 17 reporteri de acolo sunt alergați în condițiile în care li s-au diminat și plățile pe weekend”, a spus Lucia Hossu Longin.

Ea a mai spus că deși Alexandru Lăzescu, președintele – director general al TVR, ar fi afirmat că pe perioada mandatului său au fost angajate 50 de persoane, numărul total este mult mai mare. „Au fost angajați 600 de oameni de când conduce el instituția”, a spus Longin.

Pe de altă parte, Lucia Hossu Longin a spus că CA al TVR a decis și „înghețarea emisiilor pe perioada verii”. „O să fie produse doar știri și, în rest, vor fi difuzate reluări”, a spus Lucia Hossu Longin, precizând că nu este nicio rușine în acest lucru, având în vedere că majoritatea televiziunilor difuzează reluări pe perioada verii.

„De multă vreme cerem o listă a emisiunilor și costurilor lor”, a mai spus Lucia Hossu Longin.

Totodată, CA așteaptă de la Lăzescu și raportul controlului efectuat de Curtea de Conturi la TVR, pe baza căruia au fost blocate conturile Televiziunii Române.

De cealaltă parte, reprezentanții TVR, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Alexandru Lăzescu a deschis ședința de vineri a Consiliului de Administrație al Televiziunii Române, propunând discutarea unor soluții pentru situația creată de blocarea conturilor TVR, pe 22 mai, de ANAF.

„99% din tot ce s-a discutat vineri în CA nu a avut însă nicio legătură cu ANAF și cu rezolvarea situației”, au susținut reprezentanții TVR. Aceștia au precizat că, deși a propus în CA în repetate rânduri reforma TVR, membrii CA nu și-o asumă. „Reforma TVR nu a fost votată niciodată”, au spus reprezentanții Televiziunii Române.

Cu toate acestea, vineri după-amiază, opt membri ai CA al TVR, între care Anne Jugănaru, Cristian Nițulescu și Lucia Hossu Longin, au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu și lui Victor Ponta, ca autoritățile să facă lumină „în ilegalitățile” comise de Alexandru Lăzescu, spunând că acesta ar trebui să demisioneze.

Scrisoarea deschisă, intitulată „Apocalipsa după Lăzescu”, este semnată de Anne Jugănaru, Cristian Nițulescu, Claudiu Brânzan (membri în CA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea și Traian Bărbulescu (din partea angajaților TVR), Raico Cornea (din partea minorităților) și Karen Sebesi (UDMR).

Scrisoarea este adresată de semnatari președintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, comisiilor de Cultură din Senat și din Camera Deputaților, „din dorința de a găsi sprijin întru salvarea televiziunii publice, în ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat”.

Potrivit scrisorii, CA al Societății Române de Televiziune (SRTv) a fost înștiințat marți, 22 mai, că instituției i-au fost blocate toate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor și impozitelor.

„Mai mult, membrii CA au aflat cu această ocazie că președintele-director general Alexandru Lăzescu nu a autorizat plata CAS în ultimii doi ani, de când a preluat conducerea SRTv. Fapta, de o gravitate fără precedent, din registrul penal, vine să se adauge multor altor derapaje și acte de corupție săvârșite de același PDG (președinte director general n.r.), semnalate de-a lungul timpului de către diverși membri ai CA comisiilor de Cultură din Parlamentul României, cât și de către mass media”, se spune în scrisoare, adăugându-se că situația SRTv, după doi ani de la preluarea de către Alexandru Lăzescu a funcției de președinte-director general, „se poate rezuma simplu și trist: falimentară, obedientă politic, neprofesionistă, într-un cuvânt, dezastruoasă”.

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferință de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, ANAF a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

La aceeași conferință de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situație financiară a instituției, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare. „Eu, personal, nu am luat în calcul posibilitatea de a demisiona. Aș lua în calcul posibilitatea asta dacă m-aș simți responsabil față de situația asta (…) Sigur că se pot face discuții întotdeauna, dar nu văd cum demisia mea ar rezolva ceva. Suntem într-o situație obiectivă”, a declarat Alexandru Lăzescu, precizând că „în mod explicit” nimeni nu l-a îndemnat să-și dea demisia.

El a mai spus că, dacă demersul ANAF de blocare a conturilor operaționale ale TVR este unul politic, el trebuie asumat ca atare de factorul politic.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite o adresă la ANAF în care va solicita reeșalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcționarea televiziunii.

„Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat, și să negociem o formulă de reeșalonare a datoriei restante și sper, cum s-a făcut și în alte părți, la o ștergere a penalităților (…). Trebuie stabilit un calendar de plăți care să aibă și o perioadă de grație, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesați să rezolve situația Televiziunii Române să ajungă la o soluție care poate fi în diferite forme”, a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situația cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să înghețe cu totul producția în premieră. De asemenea, el a mai spus că decizia ANAF duce la blocarea activității TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă și la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar și a Jocurilor Olimpice.

Pe de altă parte, Lăzescu a explicat că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvența. De asemenea, el a precizat că, în condițiile în care Televiziunea Română are conturile blocate, TVR nu poate accesa un împrumut de la bănci pentru a plăti datoriile la stat.

Totodată, Alexandru Lăzescu a precizat că nu este de acord în niciun caz „cu ideea jafului”. „Nici vorbă de așa ceva”, a mai spus Lăzescu.

În plus, el a spus că situația financiară dificilă a TVR este cauzată de istoricul instituției, pierderile televiziunii publice adâncindu-se în timpul a trei mandate – cel al lui Tudor Giurgiu, cel al lui Alexandru Sassu și cel al lui, care a început în 2010.

Potrivit SRTv, preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administrație, la data de 30 iunie 2010, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a circa 61 milioane de euro, dar și a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009, de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar