Vicepreședintele Camerei, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a declarat, marți, că hotărârea pe care Parlamentul o va adopta referitor la reprezentarea României la Consiliul European poate deveni și obligatorie, el subliniind că președintele Traian Băsescu este parte a puterii executive.
„Cred că va fi o declarație, o hotărâre a Parlamentului care, într-un fel, poate deveni și obligatorie. Președintele este parte a puterii executive și ar putea să țină cont de această hotărâre, de părerea Parlamentului, dacă îl respectă”, a spus Hrebenciuc.
Deputatul PSD a spus că cei care susțin ideea că președintele Băsescu trebuie să fie prezent acolo fie omit, fie nu știu o chestiune esențială legată de faptul că problemele UE sunt de ordin intern.
„Ele nu sunt de politică externă, sunt de politică internă, că suntem membri ai clubului celor 27 de țări. Problemele de politică externă sunt bilaterale între țări. Problemele pe care România le are cu alte țări europene din interiorul UE nu le putem considera probleme de politică externă. Nu suntem noi primii care avem această discuție și sunt convins că se va ajunge la soluția bună”, a spus Hrebenciuc.
Ședința plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declarație privind problematica UE va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00. Anunțul a fost făcut de către ministrul pentru relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, după ședința de marți a Birourilor permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.
Mircea Dușa a spus că în cadrul acestei ședințe a plenului reunit ar putea fi dat și un vot privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European.
„Cred că liderii de grup vor solicita în plenul comun un vot în vederea stabilirii a cine reprezintă România la Bruxelles, în sensul în care problemele care se discută la Bruxelles, nivelul organismelor europene și la Consiliul European sunt probleme care privesc Guvernul și nu care privesc alte instituții ale statului”, a precizat social-democratul.
Mircea Dușa a subliniat faptul că treburile curente se gestionează și se rezolvă de către guverne, nu de către președinți.
Întrebat dacă o astfel de hotărâre a Parlamentului va fi obligatorie, el a răspuns afirmativ, precizând că hotărârile Parlamentului, care este organul suprem al poporului român, sunt obligatorii pentru toți cetățenii.