Supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei obținute de bugetari cu 16% nu este considerată o măsură „corectă” de PNL.
„Nu știu dacă-i neconstituțională, dar oricum, nu este corect să faci această diferențiere între bugetari și economia privată. În același timp, subliniez, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon nerealist. Ar trebui să plece de la opt-nouă mii în sus și de-abia atunci să discutăm despre această supraimpozitare”, a declarat vicepreședintele PNL, Dan Radu Rușanu într-un interviu la RFI.
Potrivit acestuia plafonul de 4.500 de lei este un plafon foarte scăzut, iar o mie de euro nu poate fi considerat un venit exagerat într-o țară UE. Rușanu susține că la acest salariu ajung în sistemul bugetar cei cu o vechime foarte mare.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declaratcă „nu vede bine” creșterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate și că o astfel de măsură „excede” înțelegerile de până acum din USL privind fiscalitatea, dar subiectul va fi discutat în PNL.
„Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluție. Nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atât de scurte, este de natură să rezolve ceva. Filosofia, principiile și formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la sută rămâne cea mai mare cotă de impozitare (…) Taxa asta de solidaritate e totuși o formulă care excede înțelegerea noastră pe formula fiscală și din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susțin o asemenea măsură”, a spus Antonescu.
Liderul PNL a adăugat că vor exista totuși discuții în PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie dacă va fi susținută sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.
Replica lui Ponta
Premierul Victor Ponta și-a nuanțat astăzi punctul de vedere, susținând că veniturile profesorilor universitari nu vor fi supraimpozitate.
„Când vorbim însă de tot felul de consilieri și șefi de pe la Conpet, Transgaz, Romgaz, Rovinari, Turceni sau alte instituții ale statului, acolo, da, cred că trebuie reglementată problema veniturilor obținute de cei care lucrează în zona bugetară. Dar repet, e vorba de cei care primesc aceste venituri de la societăți cu capital majoritar sau integral de stat”, a precizat primul-ministru.
El l-a dat exemplu pe tatăl președintei Camerei Deputaților care câștigă 320 de milioane de lei de la o companie de stat.
„Dimpotrivă, mie mi se pare normal să luăm cât mai mult din aceste venituri pe care, sigur, dacă le obții în zona privată e în regulă. Dar dacă le obții de la stat, dați-mi voie să cred că nu le obții pe baza aptitudinilor extraordinare și calităților de tată al președintei Camerei Deputaților, ci le obții pe un interes politic. Or acolo, cred că trebuie să iau măsuri. Chiar dacă, sigur, vor fi supărați cei care obțin aceste venituri”, a explicat Ponta.
Citește și Guvernul Ponta introduce plafonul veniturilor de 65.000 euro/anual până la care PFA vor fi scutite de TVA
Citește și Victor Ponta: „Nu am făcut nimic intenționat în cazul Grăjdan. Voi cere să se verifice că nu am vorbit cu el”