Betelie: Eram conștient că puteam fi în incompatibilitate, dar mă gândeam să renunț la profesie

Betelie: Eram conștient că puteam fi în incompatibilitate, dar mă gândeam să renunț la profesie
Publicat: 31/05/2012, 22:47
Actualizat: 22/08/2013, 15:18

Fostul procuror Mihai Betelie a declarat joi, la CAB, că s-a gândit că este în incompatibilitate când gestiona firma Enviroservice, având totodată calitatea de magistrat, însă a spus că făcut-o cu gândul că va renunța la profesie, urmând să lucreze în mediul privat, la reciclarea deșeurilor.

„M-am gândit la demersul meu ca la o perioadă de tranziție, pentru că mă gândeam să renunț la profesie. M-am gândit că mă aflu, probabil, într-o stare de incompatibilitate în sensul prevăzut de Legea 303/2004 (privind statutul magistratului – n.r.), eram conștient că puteam să mă aflu în acea stare de incomopatibilitate. Subliniez, totuși, că societatea nu avea ca obiect de activitate, potrivit codului CAEN, efectuarea de operațiuni financiare și, prin urmare, nici eu, nici ceilalți reprezentanți ai societății, nu am efectuat asemenea operațiuni”, a declarat Betelie, la audierea în fața judecătorilor Curții de Apel București (CAB), în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.

Cu privire la fapta de instigare la infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite Mihai Betelie a susținut în fața instanței că a discutat cu vicepreședintele PNL-Ilfov Hubert Petru Ștefan Thuma în calitate de prieten, nu de politician.

„Arăt că este vorba de o simplă rugăminte adresată unui vechi prieten despre care știam că, în calitatea sa de om politic, cunoștea bine zona unde alesesem punctul de lucru al stației de sortare a deșeurilor (…) Cred că Thuma știa că sunt procuror șef, dar nu am ținut să-i reamintesc acest lucru în contextul căutării unui teren în sud-estul municipiului București „, a spus Betelie.

Mihai Betelie a explicat magistraților că titulatura sa de procuror șef apare în una dintre interceptările convorbirilor telefonice în urma „unei glume” făcute de Hubert Petru Ștefan Thuma.

„Îmi amintesc că, în contextul unei discuții telefonice pe care am avut-o cu Thuma, în timp ce se afla într-una dintre localitățile în care era un primar PNL, prietenul meu, mai mult în glumă, i-a zis respectivei persoane să vorbească cu «domnul procuror la telefon». Așa am avut o discuție jovială și, din curtoazie, am consimțit să-i fac o vizită respectivei persoane, persoană cu care, de atunci, nu am mai discutat”, a mai spus fostul procuror.

În legătură cu fapta de șantaj reținută de procurori în sarcina sa, Betelie a explicat judecătorilor că societatea sa, care recicla deșeuri, a încheiat un contract cu societatea Romprest. Potrivit obiectului acestui contract, societatea lui Betelie urma să sorteze deșeurile colectate selectiv, deoarece, în pofida existenței containerelor separate, gunoaiele erau aruncate fără a ține seama de destinația acestor clopote stradale.

„Precizez că gunoiul colectat din aceste clopote stradale conținea o varietate de substanțe, nu se putea aprecia cât cântărește hârtia, sticla sau metalul. Această împrejurare a generat încheierea ulterioară a unui act adițional cu Romprest. Acuzarea susține că Romprest a fost șantajată de mine prin încheierea acestui act adițional, ceea ce nu este adevărat (…) În privința acestui gunoi colectat din clopotele stradale, cântarul nu are relevanță atâta vreme cât hârtia, plasticul sau metalul nu puteau fi cântărite decât după sortare, pentru că erau amestecate cu gunoi. Acest aspect a creat neînțelegerile și a dus la acuzația că eu aș fi șantajat Romprest cerând ca gunoiul să nu fie cântărit înainte de a fi sortat”, a explicat Betelie, spunând că a propus reprezentanților Romprest cuantificarea gunoiului în metri cubi, nu în tone, cum cereau aceștia.

Fostul șef al Parchetului Sectorului 4 București, Mihai Betelie, și secretarul Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, au fost arestați în ianuarie pentru fapte de corupție și puși în libertate, la 15 mai, de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

ICCJ a dispus, însă, în cazul celor doi obligarea de a nu părăsi țara pe perioada procesului.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracțiune de corupție, instigare la infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și șantaj, în legătură directă cu o infracțiune de corupție, informa DNA.

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primăria Sectorului 1 București, este acuzat de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese și șantaj, în legătură directă cu o infracțiune de corupție.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, DNA a stabilit că în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 și Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu privitoare la incompatibilități prevăzute în Statutul judecătorilor și procurorilor și, respectiv, în Legea administrației publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activități financiare, ca acte de comerț, și au participat la administrarea SC Enviroservice SRL București, în scopul obținerii unor foloase materiale necuvenite.

Atribuțiile de administrare a acestei societăți comerciale, ai cărei reprezentanți legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpați, au fost împărțite între cei doi inculpați, spun procurorii.

Concret, cei doi acuzați s-ar fi ocupat de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziționarea deșeurilor colectate selectiv în vederea reciclării) implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcționarea acesteia: relațiile cu partenerii de afaceri, selecția de personal și plata salariilor, achiziții de utilaje și plata acestora, relațiile cu unitățile bancare, distribuția mărfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finanțat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

În acest context, în scopul de a beneficia, în interesul acestei afaceri, de influența și autoritatea de care se bucura o persoană, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Mihai Betelie și Bogdan Grigorescu i-ar fi solicitat acestei persoane să le faciliteze desfășurarea activităților lor comerciale.

În condițiile în care o societate comercială aflată în relații contractuale cu SC Enviroservice SRL a încetat derularea acestui contract pe fondul existenței unor nereguli, cei doi, profitând de funcțiile publice deținute, ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanților acestei firme pentru ca aceștia să nu sisteze contractul respectiv, potrivit DNA.

În iunie 2011, Mihai Betelie, în condițiile în care a luat la cunoștință în mod nelegal de proceduri referitoare la punerea în executare a unei autorizații emise, în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală, într-un dosar penal aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, a făcut demersuri pentru divulgarea acestei operațiuni în scopul de a zădărnici urmărirea penală a persoanelor vizate în dosarul respectiv, mai spun procurorii anticorupție.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online