Prima pagină » Știri externe » Pentagonul neagă folosirea muzicii ca metodă de tortură în Guantanamo. „Noi nu torturăm. Și nu ne maltratăm deținuții”

Pentagonul neagă folosirea muzicii ca metodă de tortură în Guantanamo. „Noi nu torturăm. Și nu ne maltratăm deținuții”

Pentagonul neagă folosirea muzicii ca metodă de tortură în Guantanamo.
Pentagonul a susținut joi că nu a maltratat deținuții din Guantanamo, după ce un documentar a fost prezentat, în care se arăta că militarii le impuneau deținuților să asculte, timp de mai multe ore, muzică, printre care și genericul emisiunii pentru copii: "1, Strada Sesam", relatează AFP.

 

Pentagonul a susținut joi că nu a maltratat deținuții din Guantanamo, după ce un documentar a fost prezentat, în care se arăta că militarii le impuneau deținuților să asculte, timp de mai multe ore, muzică, printre care și genericul emisiunii pentru copii: „1, Strada Sesam”, relatează AFP.

Statele Unite au recunoscut că utilizează muzica pentru a influența comportamentul deținuților în această închisoare controversată, aflată într-o bază americană din Cuba și construită în timpul președintelui George W. Bush pentru deținuții capturați în timpul „războiului împotriva terorismului”.

Un documentar, difuzat recent de către postul de televiziune Al-Jazira, a prezentat mai multe detalii despre aceste metode, susținând că în 2003 câțiva deținuți erau constrânși să stea pe scaune, obligați fiind să asculte, folosindu-se căști audio, câteva ore sau chiar zile întregi, muzică la un nivel sonor foarte ridicat. Conform Al-Jazira, genericul emisiunii „1, Strada Sesam” făcea parte din selecția de melodii utilizată.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby , a declarat joi că nu are cunoștință despre lista de melodii folosită la Guantanamo, dar că o anchetă a fost pornită deja cu privire la această perioadă în care a fost aprobată folosirea muzicii în această manieră.

El a adăugat că nu știe dacă se mai folosește muzica în această închisoare, în care 171 de persoane, având aproximativ 20 de naționalități diferite, erau încă încarcerați la începutul anului 2012. El a mai menționat că militarii americani respectă „riguros” proceduri împotriva tratamentelor rele a prizonierilor.

„Noi nu torturăm. Și nu ne maltratăm deloc deținuții”, a declarat Kirby.

Citește și