Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la înjumătățirea finanțării oferite de Guvern pentru Festivalul Internațional de Teatru (FITS) de la Sibiu, că „ceea ce se putea face a fost dramatic transformat în imposibil atunci când Guvernul a căzut”.
Fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat cum comentează că finanțarea FITS nu era prevăzută în niciun document, așa cum susținuse ministrul Culturii, Mircea Diaconu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Ar fi deplasat să polemizez cu actualul ministru al Culturii care, presupun, încearcă să își facă treaba bine, așa cum se pricepe domnia sa. După știința mea, era mult mai preocupat de găsirea unui nou sediu, pe seama unor cheltuieli noi, probabil și pe a explora Sarmizegetusa, ceea ce e foarte bine, în felul acesta îl văd reprofesionalizându-se. În ceea ce privește fondurile pentru festivalul de la Sibiu, ori de câte ori administratorii festivalului au avut nevoie de sprijin, eu unul, în diferite capacități, l-am oferit. Ceea ce se putea face a fost dramatic transformat în imposibil atunci când Guvernul a căzut. Iar alocarea de fonduri, și acum răspunsul devine tehnic, pentru festivalul de la Sibiu în al 12-lea ceas, nu s-ar fi putut face decât pe seama unui avans oferit prin intermediul Fondului la dispoziția Cabinetului. Din păcate, acel fond are destinații foarte precise pentru toate sumele pe care le alocă. Regretul meu este altul: că sumele pentru festivalul de la Sibiu, dar și pentru alte evenimente de amploare cunoscute, acesta fiind unul dintre cele mai importante din țară și din Europa, puteau fi prevăzute cu înțelepciune în momentul în care bugetul a fost construit, la finalul anului trecut. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Cabinetul a căzut înainte ca acest lucru să fie reparat, deși eram pe ultima sută de metri a construirii formelor legale. Mi-ar fi ușor să spun «ghinion», dar din păcate și ghinioanele tot oamenii și le fac”, a spus Ungureanu.
Întrebat dacă festivalul ar fi putut primi cei două milioane de lei promiși inițial de fostul guvern, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că acest lucru era posibil dacă bugetul ministerului ar fi fost construit cu atenție.
„Există o șansă întotdeauna de a finanța marile evenimente culturale naționale, cu ecou internațional sau cu rezonanță aparte în contextul cultural european, în condițiile în care miniștirii de resort sunt atenți asupra modului în care își construiesc porțiunea de buget înainte ca bugetul național să capete vot parlamentar și să devină lege. Speranța mea este că, pe seama acestei lecții, viitorii ocupanți sau titulari ai portofoliilor de resort vor ști cum să își calibreze propriile acțiuni”, a spus el.
Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că încearcă să meargă la câteva spectacole, vineri seară, din cadrul FITS.
„Este o chestiune de timp și nu o chestiune de dorință. Anul trecut am stat două nopți la Sibiu și nu am ratat aproape nicio piesă importantă. Împreună cu domnul Hurezeanu, anul trecut am avut și o conferință comună în cadrul programului construit pe seama festivalului de la Sibiu. Anul acesta, din păcate, timpul este dramatic de strâns. Dacă voi putea face ceva în seara aceasta ( vineri seara – n.r.), atunci așa va fi, dacă nu, îmi promit să revin anul viitor”, a afirmat Ungureanu.
Mihai Răzvan Ungureanu a participat, vineri, la Sibiu, la o întâlnire cu candidații PDL la alegerile locale, organizată de fostul ministru al Economiei senatorul Ion Ariton.
„Sunt bucuros că m-am întâlnit cu câțiva dintre cei mai distinși cetățeni ai Sibiului și aceasta grație generozității deosebite a domnului ministru Ariton. Fac acest lucru în fiecare oraș în care ajung în aceste săptămâni pe de-o parte, evident, sprijinindu-i pe candidații PDL, partidul care m-a susținut câtă vreme cabinetul Ungureanu a funcționat. Pe de altă parte, însă, nepierzând ocazia de a fi alături de cele mai evidente și mai pozitive figuri ale păturii medii urbane, educate, tăcute din păcate, încă insuficient convinsă de a face pasul către politică, pledoaria mea fiind pentru implicare politică, pentru etică în politică și în limbaj și, nu în ultimul rând, pentru asumarea morală a responsabilității cetățenești”, a spus el.
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Sibiu, că vrea să introducă un sistem de finanțare a proiectelor culturale care „să funcționeze ceas”.
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a spus că în situația în care s-a aflat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, căruia fostul guvern îi promisese o finanțare de două milioane lei, dar până la urmă a primit 700.000 de lei de la minister și 300.000 de lei din fondul de rezervă al premierului, sunt toate manifestările culturale următoare.
„Venind acum două săptămâni în minister am aflat că nu există niciun sistem de aprobare a proiectelor culturale, nici măcar o listă a evenimentelor care urmau să înceapă în două – trei zile și care nu aveau în spate absolut nimic, niciun sistem de aprobare, de programare, de finanțare ca într-o casă serioasă. A venit domnul la mine (Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – n.r.), la timp din fericire, și am căutat amândoi hârtii, un proiect depus, absolut nimic, ca și cum acest festival nu ar fi existat niciodată în scripte. Am dat din mâini, din picioare, am stors, am tăiat de peste tot, de unde am putut, de la lumina electrică, tot ministerul s-a zbătut și am izbutit să scoatem o sumă, dar nu suficientă. Și atunci am recurs la ceea ce nu voiam, la fondul de rezervă la dispoziția primului-ministru. Acesta este destinat, prin lege, calamităților – îmi cer scuze, domnul director – dezastrelor, cutremurelor, războaielor, lucruri de tipul acesta. S-a recurs la el pentru suplimentarea aceea, cât s-a putut, pentru ca acest festival să funcționeze aproape normal, pentru că s-a mai tăiat și de aici. Repet – pe genunchi, un lucru care mă enervează de o viață – a lucra în viteză, neprogramat, la riscul infarctului, clipă de clipă”, a spus Diaconu.
Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a început vinerea trecută și se încheie în 3 iunie, cuprinzând peste 350 de evenimente, susținute de peste 2.500 de artiști din toată lumea, sub sloganul „Crize. Cultura face diferența”.