Numărul cazurilor de cancer ar putea crește cu 75% la nivel mondial până în anul 2030, o creștere mai mare decât sporul natural estimat pentru aceeași perioadă, se arată într-un studiu publicat în The Lancet Oncology și citat de Agerpres.
Astfel, dacă populația globului va ajunge la 8,3 miliarde în 2030, de la șapte miliarde cât are acum, numărul cazurilor de cancer va înregistra o creștere mai rapidă, de la 12,7 milioane de pacienți în 2008 până la 20,3 milioane în 2030. Cel mai expuse sunt state foarte sărace, unde rata îmbolnăvirii va fi cu 93% mai ridicată.
Rata deceselor din cauze oncologice va urca de 7,6 milioane în 2008 la 13,2 milioane în 2030.
„Prevedem, la nivel mondial, creșteri anuale a numărului de cancere colorectale, de sân și prostată, iar în cele mai bogate țări vor fi mai mule cazuri de cancer la plămâni în rândul femeilor”, arată Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului, din cadrul Organizației mondiale a sănătății.
Același studiu arată că va scădea numărul cancerelor de stomac și col uterin la nivel global, respectiv cancerul de plămâni în rândul bărbaților din țările dezvoltate. De asemenea, se așteaptă o scădere a numărului de cazuri de cancer de origine infecțioasă, cum ar fi cele de col uterin și de ficat, dar și o înmulțire a cazurilor de cancer la colon și rect, de sân și prostată, independent de dezvoltarea economică sau de modul de viață din țările occidentale.
„Unele tipuri de cancer par să fie legate clar de nivelul de dezvoltare socio-economic. Nu sunt clare motivele acestei legături”, se arată în studiu.
Astfel, 40% din îmbolnăvirile de cancer înregistrate la nivel mondial sunt concentrate în țările dezvoltate, deși populația lor reprezintă doar 15% din populația mondială.
Un alt tip de cancer specific țărilor dezvoltate este cel de prostată, cel de col uterin fiind specific țărilor sărace.
Din păcate, statisticile arată că numărul cazurilor de cancer de col va scădea cu doar 2% pe an la nivel mondial până în 2030, iar timp ce cel al cazurilor de cancer de sân va crește cu 2%.