Berea nu este dușmanul numai al burții, ci al siluetei în general. Fie albă, blondă, roșcată sau brună, nu berea ar fi vinovată de apariția burții, caracteristică marilor consumatori – dar nu abuzivi – ai băuturii cu spumă, arată un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition, citat de Agerpres.
Chiar dacă o jumătate de bere înseamnă cantități de alcool variabile (conținutul de alcool este între 4,5 și 7%), studii recente afirmă că cine bea sub 500 ml pe zi nu-și modifică aspectul, cu condiția să aibă un regim alimentar echilibrat. În schimb, berea pare să favorizeze depunerea grăsimilor pe tot corpul.
Cercetători suedezi de la Universitatea din Goteborg au vrut să evalueze efectele consumului regulat de bere din țara lor. Au desfășurat un studiu pe 20.000 de voluntari – aproape 7.900 de bărbați și peste 12.700 de femei -, care au fost observați timp de opt ani și jumătate și împărțiți în mai multe categorii, în funcție de câtă bere beau. Li s-au măsurat regulat curba de greutate, circumferința taliei și a șoldurilor, ceea ce a dus la constatarea că, aparent, nu există nicio legătură între proeminența abdomenului și consumul de bere.
Berea are însă și efecte benefice. Consumul de bere – în cantități rezonabile – poate reduce riscul de diabet și hipertensiune arterială, deoarece conține acid folic, multe vitamine din grupa B, potasiu, fier și calciu, cu efecte protectoare pentru sistemul cardiovascular. Din aceste motive este la fel de bună pentru organism ca și cantitățile moderate de vin, potrivit unor cercetători spanioli, cu condiția să se respecte un regim mediteranean, bogat în pește, fructe, legume și ulei de măsline și să se practice un minim de activitate fizică.
Conform unui specialist, consumul moderat de bere prezintă beneficii nutriționale și pentru sănătate. Nu înseamnă obligatoriu o creștere în greutate, pentru că băutura nu conține substanțe grase și nu are foarte multe calorii.
Alte cercetări arată că berea ar putea avea un efect protector în privința diabetului de tip 2 (de la maturitate). Consumul moderat de bere ar reduce și riscul de cancer de colon (cel puțin la șoareci!), datorită conținutului de antioxidanți. Un studiu britanic, apărut în octombrie, afirmă că femeile s-ar putea proteja împotriva osteoporozei dacă beau un pahar de bere pe zi. El demonstrează că berea este o sursă ideală de siliciu, element care joacă un rol crucial în soliditatea oaselor, îndeosebi după menopauză.