Mătreața este o afecțiune a scalpului extrem de des întâlnită, afirmă medicii. Potrivit statisticilor de specialitate, o treime din populația globului se confruntă cu această problemă dermatologică. Specialiștii spun că mătreața este caracterizată prin descuamarea excesivă a scalpului, iritație și o puternică senzație de mâncărime.
Principala cauză a apariției aceastei probleme dermatologice este bacteria Malassezia, care trăiește pe scalpul sănătos al majorității adulților și care uneori se înmulțește necontrolat, cauzând iritații ce conduc la o reînnoire excesivă a celulelor. În timp ce se desprind de scalp, aceste celule se aglomerează sub formă de matreață.
Apariția acestei probleme este semnul unui scalp sensibil la factorii externi, care se reînnoiește mai des decât necesar. Persoanele care fac des mătreață pot suferi însă de afecțiuni mai grave precum eczeme, psoriazisul sau dermatita seboreică.
Dermatologii spun că printre factorii care favorizează apariția mătreții se numără transpirația, secreția ridicată de sebum de la nivelul scalpului, fluctuațiile hormonale, stresul, radiațiile UV, spălarul neregulat, dieta și poluarea.
„Mătreața poate fi eliminată prin folosirea în mod regulat a unui șampon antimătreață, adoptarea unei diete echilibrate și bogate în proteine, fier, vitamine, minerale, hidratare și evitarea stresului zilnic. Șampoanele antimătreață conțin substanțe active care distrug bacteria Malassezia și sunt special concepute astfel încât să curețe atât părul cât și scalpul, să îndepărteze mătreața și să reducă senzația de iritație”, a spus dr. Constantin Venerus Popa, medic primar dermatolog.