MAE: România nu acordă cetățenie în masă sau pe criterii etnice cetățenilor din Ucraina

MAE: România nu acordă cetățenie în masă sau pe criterii etnice cetățenilor din Ucraina
România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privința cetățenilor Ucrainei și nici în privința cetățenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declarațiile unui diplomat de la Kiev.
Publicat: 07/06/2012, 11:50
Actualizat: 07/06/2012, 14:28

România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privința cetățenilor Ucrainei și nici în privința cetățenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declarațiile unui diplomat de la Kiev.

Legislația română în materie de cetățenie este conformă pe deplin cu practicile internaționale în acest domeniu, se arată în poziția MAE referitoare la declarația lui Oleg Voloșin, directorul Departamentului de informare din Ministerul ucrainean de Externe, despre „actul neprietenos” al României prin distribuirea de pașapoarte românești în regiunile de graniță.

De asemenea, MAE român subliniază că legislația României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privința acordării cetățeniei.

„Legea cetățeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabilește anumite facilități de natură procedurală, care se aplică foștilor cetățeni români (precum și descendenților acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de originea etnică a acestora, care și-au pierdut cetățenia din motive istorice, independent de voința lor”, se precizează în poziția MAE.

„România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetățeniei, concluzia fiind că există numeroase legislații naționale similare, care prevăd condiții mai puțin stricte pentru acordarea cetățeniei, în cazuri justificate de relația specială existentă între potențialul solicitant și statul respectiv; principiile pe baza cărora România acordă cetățenia română în regim procedural simplificat se regăsesc și în legislațiile altor state, inclusiv Ucraina”, evidențiază Ministerul român de Externe.

Totodată, MAE precizează că „partea română a dat permanent dovadă de deplină transparență și de disponibilitate la dialog, inclusiv față de Ucraina, cu privire la prevederile legislației române în domeniul cetățeniei”.

MAE precizează și că „redobândirea cetățeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (pașaport)”.

„Condițiile și procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetățeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetățenia română solicită și eliberarea unui document de călătorie”, se mai arată în precizarea MAE transmisă MEDIAFAX.

Relațiile dintre Ucraina și România s-au îmbunătățit în ultimii ani, dar mai există unele dispute, cum este cea privind livrarea de pașapoarte românești cetățenilor ucraineni, „un act neprietenos”, a declarat Voloșin, citat de postul național de radio NRCU în pagina online.

Potrivit lui Oleg Voloșin, în relațiile dintre București și Kiev există o serie de neînțelegeri, în special din cauza livrării de pașapoarte românești în Ucraina, țară care, potrivit Constituției, nu admite dubla cetățenie.

„Le-am explicat în mod repetat colegilor noștri români că distribuirea de pașapoarte românești în regiunile de frontieră este un act neprietenos”, a subliniat Voloșin.

El a precizat că Ucraina nu le interzice cetățenilor săi să opteze pentru cetățenia română, dacă doresc acest lucru. Însă, conform procedurilor, este necesară în prealabil renunțarea la cetățenia ucraineană. „Este o problemă de securitate națională”, a afirmat acesta.

Voloșin a mai declarat că autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a ține sub control problema dublei cetățenii în regiunile de frontieră. Conform oficialului, negocierile pe această temă cu România înregistrează progrese.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină