Prima pagină » Sănătate » Incidența cancer cutanat

Incidența cancer cutanat

Incidența cancer cutanat
Cancerul cutanat este cea mai frecventă tumoră întâlnită la persoanele cu pielea deschisă la culoare în toată lumea.

Cancerul cutanat este cea mai frecventă tumoră întâlnită la persoanele cu pielea deschisă la culoare în toată lumea. Cancerul cutanat este un termen general care sugerează o modificare malignă apărută la nivelul tegumentului. Sunt două categorii mari de cancere care apar la nivelul pielii: melanom și non-melanom(carcinonul bazocelular și carcinomul spinocelular fiind mai frecvente).

Numărul pacienților diagnosticați cu tumori la nivelul pielii este în creștere alarmantă în ultimii ani. Incidența tuturor tipurilor de cancer a crescut cu aproape 5% în fiecare an, în acest moment reprezintă aproximativ o treime din totalitatea cancerelor. Potrivit datelor OMS, annual, la nivel global, sunt înregistrate 60000 de decese cauzate de cancer cutanat.

Există mai multe tipuri de cancer de piele, cel mai periculos fiind melanomul malign. Cel mai frecvent afectate sunt persoanele cu piele deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ochi albaștri sau verzi, pistrui, istoric de arsuri solare severe, număr mare de alunițe sau istoric familial de cancer cutanat. Un factor de risc important este expunerea cronică la soare. Depistarea precoce a tumorilor cutanate cutanate este esențială deoarece șansele de vindecare completă cresc atunci când diagnosticul este stabilit într-o fază inițială a bolii.

Melanomul se dezvoltă frecvent de la nivelul nevilor traumatizați mecanic sau expuși exagerat la radiațiile UV. Melanomul constituit are o evoluție rapidă atât la nivelul pielii cât și sistemică (metastazare). Din acest motiv este recomandată urmărirea alunițelor: forma, culoare, margini. Singura terapie eficientă este excizia alunițelor modificate.

Orice pacient care identifică o leziune cutanată suspectă, care persistă de câteva săptămâni, își modifică dimensiunile, sângerează sau are o ulcerație care nu se închide spontan necesită un consult de specialitate. Este recomandată o autoevaluare lunară a întregului tegument în vederea depistării precoce a unor leziuni anormale. Anual, se recomandă un consult la medical dermatolog pentru un examen clinic complet al tegumentului și efectuarea dermatoscopiei. Această examinare permite identificarea precoce a oricărei modificări sugestive pentru un cancer cutanat și înregistrarea leziunilor suspecte în vederea monitorizării.

Citește și