Ministrul Dobrițoiu: Dacă nu găsim soluții pentru un avion multirol, revitalizăm parte din flota de MIG-uri

Ministrul Dobrițoiu: Dacă nu găsim soluții pentru un avion multirol, revitalizăm parte din flota de MIG-uri
Publicat: 07/06/2012, 18:10
Actualizat: 07/06/2012, 18:10

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, joi, că Guvernul ia în calcul revitalizarea unei părți a flotei de MIG-uri din dotarea Armatei Române și extinderea duratei operaționale până în 2018, în cazul în care nu se vor găsi soluții pentru achiziționarea unui avion multirol.

Cornel Dobrițoiu a declarat, joi, după o conferință de presă a premierului Victor Ponta, că un avion MIG a fost proiectat să funcționeze pentru un ciclu de 25 de ani, iar în România durata de viață a unui astfel de aparat a fost prelungită până la 40 de ani.

„Resursa în ceea ce privește numărul de MIG-uri este în proces de diminuare. Dacă nu vom găsi soluții pentru achiziționarea unui avion multirol nu vom avea altă șansă decât să revitalizăm parte din flota de MIG-uri pe care o avem și să extindem durata operațională până în 2018. Și acest termen este forțat pentru că este un avion care a fost proiectat să funcționeze pentru un ciclu de 25 de ani și noi am prelungit durata de viață până la 40 de ani. Este ultima variantă, ultima opțiune, ultima rezistență. Singura soluție ar fi să utilizăm în mod inteligent resursele pe care le mai avem astfel încât să identificăm un volum apreciabil de venituri proprii care să satisfacă nevoia de înzestrare. Altfel pericolele sunt mari”, a spus Dobrițoiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Apărării va trimite o echipă itinerantă în Portugalia și Olanda pentru a studia „oferta de pe cele două piețe” privind aviația, astfel încât în primăvara anului 2013 să fie trimiși oameni la pregătire.

„Vrem să vedem ce resurse au iar dacă resursa lor de aviație poate să ne satisfacă obiectivele operaționale. Pentru că altfel vom invita NATO să ne apere spațiul aerian pentru că noi nu am fost în stare să luăm o decizie. Guvernarea portocalie a adus riscul pierderii unei categorii de forță, pierdeam aviația, rămâneam numai cu o companie de transport”, a spus Corneliu Dobrițoiu.

Ambasadorul agreat al Olandei la București, Matthijs van Bonzel, declara într-un interviu pentru MEDIAFAX că Olanda ar putea vinde României 15 avioane F16 în uz, dar bine întreținute, diplomatul precizând însă că această eventuală tranzacție nu are legătură cu o flexibilizare privind Schengen.

Vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, George Scutaru, declara, în 29 martie, pentru MEDIAFAX, că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziționarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forțelor olandeze și portugheze, sau achiziționarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe.

„România are de optat între soluția avioanelor în uz F16, aflate în prezent în dotarea forțelor aeriene olandeze și portugheze și care pot fi disponibilizate pentru țări interesate, sau între avioane noi F16, dar ale căror costuri depășesc actualele posibilități financiare ale Guvernului”, declara Scutaru, pentru MEDIAFAX.

Președintele Traian Băsescu declara, în decembrie 2011, după o ședință CSAT, că în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează și preciza că România nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achiziționarea trebuie să înceapă, chiar și în ritmul de o aeronavă pe an.

Președintele menționa că subiectul a fost discutat în CSAT, fără a se lua o decizie. „Se prefigurează o situație critică. În 2015, avioanele pe care le avem își epuizează resursa, iar România nu este încă în poziția de a spune că își va respecta obligațiile asumate atunci când a intrat în NATO, și anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forțele NATO, dar și la apărarea propriului teritoriu”, spunea președintele în decembrie 2011.

El adăuga că, pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO, România trebuie să evite situația în care alte țări ar veni să execute misiunile de patrulare aeriană. „Ea (patrularea aeriană de către alte țări – n.r.) este și costisitoare și umilitoare din punct de vedere al capacității forțelor armate în general și al forțelor aeriene în special”, aprecia Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024