Europa face pasul către REINTRODUCEREA CONTROALELOR LA GRANIȚE. Cum se schimbă regulile Schengen

Europa face pasul către REINTRODUCEREA CONTROALELOR LA GRANIȚE. Cum se schimbă regulile Schengen
Publicat: 08/06/2012, 22:01
Actualizat: 09/06/2012, 14:28

Miniștrii de interne ai statelor UE au făcut joi primii pași către crearea unui mecanism care să le permită statelor membre Schengen să reintroducă controalele la frontiere, pentru perioade maxime de doi ani, conform Wall Street Journal.

Mai multe state europene au cerut o astfel de măsură, în contextul în care Italia se confruntă cu un mare număr de refugiați din țările arabe, ca urmare a revoluțiilor de anul trecut, iar Grecia nu reușește să-și controleze eficient granițele cu Turcia.

În acest moment, statele își pot închide frontierele pentru maximum 30 de zile, în timpul unor evenimente care cresc riscul de violență. Polonia vrea să ceară controlul la pașapoarte pe timpul campionatului european de fotbal, Spania a procedat la fel luna trecută, când Banca Centrală Europeană și-a ținut ședința lunară la Barcelona. Guvernele pot institui închiderea granițelor și în cazul unor evenimente neprevăzute, care amenință ordinea publică, precum atentatele teroriste.

Noile măsuri, care trebuie însă aprobate și de Parlamentul European, extind această perioadă de la 30 de zile la șase luni. Contrar dorinței Comisiei Europene, organismul executiv al UE, statele pot lua aceste decizii unilateral, cu condiția să-și informeze în prealabil vecinii.

Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat pentru gândul că negocierile de la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), desfășurat joi și vineri în Luxemburg, nu au schimbat cu nimic situația României în raport cu aderarea la zona Schengen, existând promisiuni ferme că la Consiliul din luna septembrie țara noastră va adera la Schengen, în două etape.

„Speranțele noastre și promisiunile pe care le avem în acest moment sunt că în septembrie să aderăm cu spațiul aerian și maritim, să ni se dea o dată fixă de aderare. Și tot în septembrie să ni se spună că și spațiul terestru (al României) va fi integrat în ianuarie, martie, mai, cândva”, a declarat ministrul Ioan Rus.

România speră ca reuniunea din septembrie să stabilească și termenul de aderare la Schengen al spațiului terestru românesc, pentru a nu mai exista încă un vot asupra acestei chestiuni.

Cum vor Franța și Germania să schimbe regulile Schengen

„Decizia finală rămâne la statele membre, pentru că noi suntem responsabili pentru siguranța cetățenilor noștri”, a declarat joi ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich.

Noile reguli introduc măsuri de urgență, care vor permite statelor să introducă controlul pașapoartelor pe o perioadă maximă de 2 ani. Totuși, obstacolele în calea adoptării acestei măsuri rămân mari.

Dacă un stat dă greș, pentru o perioadă lungă de timp, în domeniul securității granițelor și creează probleme de securitate pentru alte state membre, Comisia poate recomanda reintroducerea controalelor la frontieră. Toate statele Schengen trebuie să agreeze însă o astfel de sancțiune.

Deși acest mecanism a fost prezentat drept unul de urgență, la care s-ar recurge doar în ultimă instanță, măsura dovedește încă o dată că există îngrijorare față de politicile centrale ale UE. Totodată, măsura vine și în contextul în care zona Euro, cea mai vizibilă și funcțională realizare în unificarea europeană, se află sub o presiune foarte mare.

Ca și în criza financiară, Grecia se află în centrul problemei. Anul trecut, peste 55.000 de persoane au fost prinse trecând ilegal granița dintre Grecia și Turcia, față de 49.000 de persoane în 2010. Mult mai multe persoane reușesc să treacă granița fără să fie prinse.

Franța și Germania s-au plâns în repetate rânduri de eșecul Greciei în domeniul securității frontierelor. Totuși, ministrul de Interne Friedrich a spus ieri că noul mecanism de urgență conceput la reuniunea de ieri nu ar fi declanșat în cazul Greciei, deocamdată.

Surse apropiate discuțiilor de la Consiliul JAI au confirmat pentru gândul că principala temere a statelor din nucleul dur al Europei, privind securitatea granițelor, privește Grecia. În acest moment, acolo s-ar afla până la un milion de imigranți ilegali, care trăiesc fără acte. Odată cu acceptarea Bulgariei și a României în Schengen, principala îngrijorare este că acești imigranți vor avea acces mult mai ușor spre Occident, nemaiexistând control la granițe.

Tensiuni între instituțiile UE, privind decizia asupra zonei Schengen

Consiliul UE a reușit joi, cu ajutorul României, să elimine Parlamentul European din dosarul reformei Schengen, deși procedura de codecizie (legislația UE este adoptată de Consiliu împreună cu Parlamentul European) este garantată de Tratatul de la Lisabona. Drept răspuns la această „subminare” a legislativului european, Parlamentul va da Consiliul în judecată la Curtea Europeană de Justiție (CEJ), după cum a relatat gândul, aici.

În spatele întregului scandal se află România. Țara noastră era singurul stat UE care se opunea mișcării Consiliului. Cum Consiliul avea nevoie de unanimitate pentru a scoate Parlamentul din joc în chestiunea dosarului Schengen, țara noastră a fost „curtată” joi intens, în cadrul reuniunii miniștrilor Justiției și Afacerilor interne, pentru a-și schimba poziția. În cele din urmă, România și-a dat votul, presupunându-se că în schimbul unor promisiuni de aderare la zona Schengen.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații