Numărul persoanelor răcite este în creștere în această perioadă, chiar dacă afară sunt peste 30 de grade Celsius. Medicii ORL afirmă că aerul condiționat este principalul vinovat al faptului că virozele respiratorii sunt tot mai des întâlnite în ultima vreme.
„În ultima perioadă, zilnic am o medie de 25 de pacienți care acuză diferite afecțiuni provocate de utilizarea în mod abuziv a aerului condiționat. Organismul uman are nevoie de un confort terminc. Atunci când dăm aerul condiționat pe 16 grade Celsius corpul uman are de suferit. Ideal ar fi ca temperatura pe care o setăm la aerul condiționat să fie de 20-25 de grade”, a declarat pentru gândul dr. Irina Manoliu, medic ORL.
Specialiștii averizează că odată cu apariția caniculei au apărut și primele cazuri de sinuzite, rinite, otite, pneumonii, și bronșite. „O diferență de temperatură mare între exterior și interior duce la apariția nasului înfundat și a durerilor de cap. Atenție, aerul conțiționat este și un mediu propice pentru virusuri. Astfel, dacă filtrele de aer nu sunt curățate corespunzător riscul apariției rinitelor și chiar a penumoniilor este destul de crescut. Este ca și cum o persoană bolnavă ți-ar tuși în față”, punctează medicul Manoliu.
Risc de stop cardio-respirator
Specialiștii atrag atenția asupra riscului ce poate apărea atunci când aparatul de aer condiționat este setat la o temperatură mult prea scăzută, comparativ cu cea de afară. Potrivit medicilor, cardiacii sunt expuși riscului de a face un stop cardio-respirator, deoarece inima lor este nevoită să depună mai mult efort pentru a se adapta temperaturii. Pentru a preveni acest risc, medicii recomandă ca diferența de temperatură dintre exterior și interior să nu depășească cinci grade Celsius.
Dr. Irina Manoliu spune că ideal ar fi ca aerul condiționat să nu fie lăsat să funcționeze toată ziua. „Pentru a preveni apariția bolilor menționate mai sus, este ideal să evităm ca aerul condiționat să ne bată în cap”, indică medicul ORL.
Specialistul recomandă persoanelor care răcesc, chiar și în această perioadă, să se prezinte la medic. „Este bine de știut că fiecare caz este unul particular, chiar și atunci când avem de-a face cu o banală răceală. Ceea ce este bun la mine, nu va funcționa și la celelalte persoane pe care le cunosc. Urmarea unui tratament după ureche poate duce la agravarea stării de sănătate”, subliniază dr. Manoliu.