Lucian Mândruță, corespondență specială de la Regatta St Tropez. Locurile 5, respectiv 11, pentru bărcile pe care concurează românii. GALERIE FOTO

Publicat: 14/06/2012, 18:38
Actualizat: 15/06/2012, 00:52

Trei zile de concurs și o surpriză pentru echipajele în care navighează români la Regatta Giraglia Rolex: Natalia a terminat pe locul 5, iar Fra Diavolo (cu trei români în echipaj, pe 11 din mai bine de 70 de participanți bine pregătiți din toata Europa. Natalia, chiar sub pavilion românesc, a reușit cea mai bună performanță în ultima zi de concurs, cu un suprinzator loc doi, în fața multor sportivi de performanță din Italia sau Franța. A fost dealtfel singura barcă pe care am privit-o cu bucurie cum ne depășește, ba chiar ne-am și lăudat cu ea, în fața colegilor din țări mai puțin norocoase…!

Echipajul nostru, de pe Fra Diavolo, a fost alcătuit dintr-o selectionată sud-est-europeană organizată de BMW Sailing Academy din Portoroz: Slovacia, Slovenia, și Grecia, Italia și România (Adrian Panait, Alexandru Seremet și Lucian Mîndruță). Cu doar o zi de antrenament în zona Golfului St. Tropez, cu o vela ruptă în a doua zi de concurs, dar cu colegi de foarte buna calitate, putem spune c-am stat bine, la mustață de speranță mea inițială, care era un loc în primii zece!

Oricum, locul contează mai puțin decât experienta pe un velier de concurs la nivel internațional, pe un vânt de 30-40 de noduri (spre 50km/h), care nu poate fi cumpărată atât de ușor și repede cum cumperi o geantă de zece mii de euro din magazinele din St. Tropez. De altfel, cu ocazia regattei, capitala de vară a milionarilor boemi s-a văzut brusc ocupată de o armată de sportivi mai degraba modești (dacă nu socotim proprietarii) și fără mare putere de cumpărare. Pentru ei s-au mișcat totuși o mulțime de fete simandicoase, în momentul în care căpitănia portului St Tropez a scos din port yacht-urile de milioane de dolari ale vedetelor care își fac veacul prin stațiune, ca să facă loc velierelor. Sper ca super-modelele trimise să doarmă la ancoră pe yacht-urile iubiților cu bani nu s-au ales cu rău de mare, după ce că mănâncă așa de puțin!

Alminteri, prezența echipajelor lor nu s-a văzut prea mult în încasările restaurantelor de fițe din zonă, ci mai degrabă la supermarket, unde marinarii (inclusiv noi) au făcut coadă să-și cumpere baghete și șuncă pentru sandvișuri, singurul aliment permis la regatta, pentru că poate fi consumat cu o singură mână, în vreme ce cealalta poate regla velele sau conduce barca.

Vă spuneam acum cateva zile ca intre tarile din Europa de Est fara mare traditie, Romania a reusit sa trimita un velier sub pavilion national (Natalia) si sa aiba o prezenta (mica noastra echipa) intr-unul mixt. E bine de stiut ca ne-am descurcat mai bine decat majoritatea competitorilor din zona, chiar daca yachtingul are la noi o sustinere mai modesta si o baza de cunoscatori si mai redusa. De ce? Poate si pentru ca in Franta si Italia vezi oameni cu masini de 10.000 de euro, dar barci de 50.000, in vreme ce in Romania, aproape orice proprietar de limuzina care trece de suta de mii nu se gandeste decat cum sa-si mai ia una, modelul mai nou!

E păcat, pentru că talent există și la noi iar puștimea pregătită de cluburile federației și-ar dori mult să meargă pe bărci mai mari, însă nu prea are unde. Criza a făcut ca în ultimii ani achizițiile de bărci să tindă spre nivelul mării, adică zero, cu o mică înviorare în primăvara acestui an. Poate însă că, după alegeri, vor fi destui care să răsufle ușurați și să-și aducă acasă yacht-urile ascunse prin Croația și Grecia…!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?