Prima pagină » Știri externe » Povestea lui Stan Platt, britanicul DECORAT de REGINA ELISABETA a II-a pentru munca voluntară pe care o face în folosul copiilor orbi din ROMÂNIA. „Am făcut din această țară casa mea”

Povestea lui Stan Platt, britanicul DECORAT de REGINA ELISABETA a II-a pentru munca voluntară pe care o face în folosul copiilor orbi din ROMÂNIA. „Am făcut din această țară casa mea”

E uimitor...

Stan Platt, un britanic care trăiește la București de mai bine de 20 de ani, a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a pentru munca în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere din România.

Președinte al fundației „Light into Europe”, Stan Platt se luptă de foarte mult timp „să le dea ochi” celor care nu văd, să îi ajute pe acești oameni față de care societatea românească este oarbă. În centrul eforturilor lui au fost întotdeauna copiii. Povestea lui a ajuns până la Palatul Buckingham, astfel că Stan Platt a devenit unul dintre cei 94 de britanici premiați de regină cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), pentru realizări remarcabile în afara țării.

„Orice britanic își iubește regina foarte mult, o respectă și, din acest motiv, este o foarte mare onoare să fii distins cu un astfel de premiu. Am rămas fără cuvinte când am aflat, a fost o surpriză foarte mare, iar onoarea este pentru toată echipa „Light into Europe”, cu toate că eu sunt imaginea ei”, a declarat britanicul pentru gândul, precizând că această echipă este formată în mare parte din români cu deficiențe de văz și auz.

„Lucrez aici de mult timp și am făcut atât de multe lucruri frumoase! Am făcut România casa mea și sunt foarte, foarte fericit  (spune ultimele trei cuvinte în limba română, n.red.) că a fost așa. Îmi place să trăiesc în București, am o soție româncă, fără de care nu m-aș descurca, și care mi-a dat un băiețel minunat”, a povestit britanicul decorat de regină.

„Iubesc țara, iubesc poporul român și cred că și acesta este unul dintre motivele pentru care am primit Ordinul Imperiului Britanic. Munca mea este voluntară, dar nici nu am nevoie să fiu plătit. Mă bucur că pot ajuta”, a adăugat Stan Platt, amintindu-și de un zbor deasupra României, într-o zi de iarnă, pentru a salva viața unui copil.

Povestea lui Stan Platt în România începe în 1990, când a venit într-o misiune de ambulanță aeriană. România nu avea pe atunci așa ceva, iar el aducea ajutoare, echipament medical și orice era nevoie.

În acea perioadă, erau multe misiuni străine de ajutor umanitar pentru românii scăpați din comunism. Stan Platt a constatat, însă, că persoanele cu deficiențe de auz și vedere erau „Cenușăreasa” grupurilor care aveau nevoie de ajutor. Ei erau orbi sau surzi, dar și noi eram la fel față de problemele lor.

„Toată lumea ajuta anumite categorii, cum ar fi populația romă, de exemplu, doar aceste persoane nu erau ajutate”, își amintește Platt.

La acea vreme, nu exista în România nici măcar un câine ghid. „Orbii erau izolați, nu puteau ieși din casă, nu aveau libertate de mișcare, erau privați de un drept fundamental”, ne-a explicat englezul.

Nici acum lucrurile nu stau mult mai bine, însă Stan Platt este cel care lucrează de două decenii la schimbarea stării de fapt.

„În Marea Britanie, avem peste 5.000 de parteneriate câini-persoane cu deficiențe de vedere. În România, o singură astfel de persoană are un câine ghid”, a mai povestit britanicul pentru gândul.

„Acum, antrenăm 11 câini și vreau ca, în următorii cinci ani, să avem 50 de câini ghizi”, a adăugat Platt, care a subliniat că este un proiect foarte ambițios, pentru că acești câini sunt foarte speciali și trebuie dresați de experți, experți pe care România nu îi avea.

Fundația „Light into Europe” a trimis un român în Marea Britanie, pentru a învăța acolo cum trebuie dresat un câine care să devină ochii unui orb din România.

Stan Platt a fost la fel de sensibil și la problemele celor care nu aud, în special ale copiilor. Când a venit el în România, nu exista un limbaj oficial al semnelor. Profesorii care le predau copiilor cu deficiențe de auz nu beneficiau de pregătire specială.

„De fapt, copiii surzi erau cei care își învățau profesorii limbajul semnelor”, își amintește britanicul. „Din acest motiv, am făcut un DVD cu limbajul semnelor, pe care l-am distribuit în țară, pentru ca profesorii să îl învețe”, a adăugat Stan Platt.

Despre felul în care a cooperat cu autoritățile din România și cu românii în general, Stan Platt are doar cuvinte de laudă. Un nume apare imediat în discuție, cel al lui Raed Arafat. „Am lucrat mult timp cu doctorul Raed Arafat, un medic excepțional, alături de care nu am pierdut niciodată vreun pacient”. În prezent, Stan Platt îl ajută pe Arafat să negocieze un contract pentru o nouă ambulanță aeriană pentru Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt înregistrați 85.000 de adulți orbi și 31.000 de adulți surzi. Dintre aceștia, 85% trăiesc strict din ajutoare sociale. De asemenea, în țara noastră există doar șapte școli pentru copiii cu deficiențe de vedere și 15 pentru cei surzi.

Autor
Autor

Citește și