Disputele publice și politice privind hidrocracarea, metoda de extracție a gazelor neconvenționale, sunt „întreținute de cineva”, deși această tehnică este necesară pentru producție, afirmă un director din producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaș, informează Mediafax.
„Scandalul cu hidrocracarea este întreținut de cineva. Hidrocracarea este absolut necesară pentru extracția gazelor neconvenționale”, a declarat luni, la Neptun, șeful direcției de dezvoltare din companie, Radu Gheorghe, prezent la Forumul Energetic Regional pentru Europa Centrală și de Est (FOREN).
El a adăugat că în România se folosește tehnica hidrocracării de 60 de ani, dar este o tehnologie deja depășită, întrucât au apărut alte metode de extracție a gazelor neconvenționale.
„În 1994-1995 am făcut teste în bazinul Transilvaniei, am avut rezultate foarte bune la o serie de zăcăminte din câteva câmpuri importante. (…) Romgaz are o nouă perspectivă legată de zăcăminte la mare adâncime de gaze neconvenționale, în special în bazinul Transilvaniei”, a afirmat Gheorghe.
Guvernul USL a suspendat în luna mai lucrările derulate de grupul american Chevron privind prospectarea zăcămintelor de gaze neconvenționale prin metoda hidrocrării hidraulice.
Această metodă, pe care Chevron a anunțat că vrea să o folosească pentru exploatara unui zăcământ din Bărlad, a stârnit proteste în România, ca urmare a îngrijorărilor privind potențialele efecte negative asupra mediului.
Țări ca Bulgaria și Franța au intezis această metodă de extracție a gazelor nevonvenționale.
În SUA, prețul la consumator al gazelor a scăzut puternic, după ce producția de gaze neconvenționale a crescut semnificativ în ultimii ani.
România poate depozita 100 miliarde metri cubi de gaze în zăcămintele depletate de hidrocarburi, iar capacitatea actuală de stocare, de peste trei miliarde metri cubi, este suficientă pentru consumul la nivel național, a continuat directorul Romgaz. România consumă anual circa 14 miliarde metri cubi de gaze.
Potrivit lui Gheorghe, volumele de gaze neconvenționale pot compensa importurile de gaze ale României, care variază în prezent între 20% și 30%. Importurile de gaze sunt asigurate în principal din Rusia și sunt derulate prin intermediari.