Borbely: UDMR a performat în alegeri, dar ne doare pierderea președinției a două consilii județene

Borbely: UDMR a performat în alegeri, dar ne doare pierderea președinției a două consilii județene
Publicat: 18/06/2012, 15:41
Actualizat: 18/06/2012, 15:42

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, luni, că Uniunea a performat în alegerile locale, iar succesul de care se bucură de 22 de ani e „imens” și „extraordinar” în tot bazinul carpatic, însă pierderea președinției consiliilor județene din Satu Mare și Mureș „doare”.

Borbely a declarat, într-o conferință de presă, că datele definitive legate de alegerile locale arată că Uniunea a primit cu circa 55.000 de voturi mai mult ca în 2008, la nivel național, obținând mai mulți primari, dar și consilieri locali și județeni decât în urmă cu patru ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Avem toate datele care ne demonstrează faptul că într-adevăr UDMR – vorbesc acum pe țară – a performat bine. După doi ani de guvernare, care nu a fost ușoară, după ce am avut în anul acesta două partide maghiare care au depus eforturi considerabile, cu ajutor din Ungaria, ca să ne slăbească, votanții noștri, comunitatea maghiară din România a demonstrat că dorește să fie o reprezentare puternică, unită, a maghiarimii în structurile locale”, a spus el.

Borbely a explicat că, în 2008, UDMR avea 184 de primari în țară, iar acum are 203, iar în ce privește numărul consilierilor locali și județeni, erau 2.284, iar acum sunt 2.355. Totodată, el a spus că în șapte județe a crescut numărul primarilor Uniunii, adică în Arad, Bistrița-Năsăud, Bihor, Harghita, Covasna, Satu Mare și Brașov, iar în Mureș au rămas 38 de primari, ca și până acum.

El a arătat că alegerile au demonstrat că celelalte două partide maghiare – PCM și PPMT – nu sunt sprijinite de populația maghiară, dat fiind că 96 la sută din primari sunt ai UDMR și 4 la sută din partea lor, Uniunea obținând și 86 la sută din numărul total de consilieri ai comunității maghiare.

În ceea ce privește tinerii promovați, potrivit lui Borbely, numai în județul Mureș există 63 de consilieri locali ai UDMR care nu au 35 de ani și șase primari – dintre care doi de orașe – propuși de organizația de tineret a Uniunii.

Borbely a adăugat că succesul de care se bucură de 22 de ani Uniunea e „imens” și „extraordinar” în tot bazinul carpatic, dar pierderea președinției consiliilor județene din Satu Mare și Mureș „doare”.

„De fapt, am primit confirmarea a ceea ce am început în 1989 în decembrie – și nu ne-am schimbat retorica din acest punct de vedere. E un succes imens, suntem singura formațiune, singura organizație de reprezentare a intereselor minorității maghiare din bazinul carpatic – vorbesc de toate țările din jurul Ungariei – unde timp de 22 de ani am reușit să păstrăm această unitate. E extraordinar! Chiar dacă am fost la guvernare în mai multe rânduri, e clar că ai o anumită erodare la guvernare, oamenii au înțeles acest mesaj. Ne dă încredere în continuare. (…) Unde ne doare – e clar că ne doare pierderea celor două județe – Satu Mare și Mureș”, a spus el.

Borbely a arătat că, uitându-se pe cifre, a ajuns la concluzia că USL a obținut în județ un procent mai mic decât procentele însumate în 2008, în Mureș, de PSD și PNL.

Pe de altă parte, voturile primite de reprezentanții celorlalte două partide maghiare în județ, chiar dacă sunt puține, „coroborate cu o eventuală prezență mai slabă a maghiarilor din cauza unor vizite ale unor politicieni din Ungaria”, arată că Uniunea a fost „la limită” în ce privește pierderea președinției Consiliului Județean Mureș, a spus Borbely.

„Eu am fost în foarte multe localități din județ și e clar că aceste vizite n-au ajutat, de exemplu, să meargă mai mulți maghiari la vot, din păcate, din câte am văzut statisticile”, a adăugat el.

UDMR a pierdut președinția Consiliului Județean Mureș, candidatul acestei formațiuni, Lokodi Edita Emoke, fiind clasat pe locul al doilea, la o diferență de aproape 16.000 de voturi de candidatul USL, Ciprian Dobre.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună