Băncile centrale își refac rezervele valutare în dolari în cel mai rapid ritm după 2004, lăsând pe dinafară investitorii privați, astfel că la nivel mondial ar putea fi un deficit de monedă americană de 2.000 de miliarde, potrivit estimărilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg.
Ponderea dolarului în rezervele valutare mondiale era în decembrie în creștere cu 1,6 puncte procentuale, la 62,1%, de la un minim record de 60,5% atins în al doilea trimestru din 2011, potrivit celor mai recente date ale FMI.
Achizițiile de dolari ale băncilor centrale au lăsat sectorul privat cu un deficit de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Morgan Stanley, care anticipează că moneda americană s-ar putea apreciat cu 8,2% în 2012, cel mai mult din ultimii șapte ani.
Rezerva Federală (Fed) americană a tipărit din 2008 peste 2.000 de miliarde de dolari în cadrul programelor de stimulare a economiei americane, iar fluxurile de capital sugerează că ar putea exista totuși un deficit de ofertă de dolari, în condițiile în care criza datoriilor din Europa se agravează, iar creșterea economiei mondiale încetinește.
Dolarul s-a apreicat cu 3,5% de la sfârșitul lunii aprilie, față de un coș de valute importante, în urma speculațiilor că Fed, a cărei conducere se reunește în această săptămână, ar putea lua măsuri de stimulare de tipul celor care au slăbit moneda americană în trecut.
„Piața presupune deseori că oamenii dețin dolari, dar mare parte se află la băncile centrale, fiind improbabil să iasă de acolo. Astfel, sectorul privat se află în deficit”, a declarat Ian Stannard, director pentru strategie în domeniul valutar la Morgan Stanley în Londra.
Stannard a explicat că cererea de dolari va fi întotdeaună susținută de încetinirea creșterii economice la nivel global.
Euro s-a apreciat luni dimineață, în urma victoriei conservatorilor în alegerile din Grecia, dar avansul a fost de scurtă durată. La ora 7:23 a.m. euro era tranzacționat la New York în stagnare la 1,2634 dolari pe unitate.