Miza INSOLVENȚEI HIDROELECTRICA: „reevaluarea” contractelor cu băieții deștepți

Miza INSOLVENȚEI HIDROELECTRICA: reevaluarea contractelor cu băieții deștepți
Publicat: 08/08/2012, 11:35
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Cel mai mare furnizor de energie electrică din România și a doua cea mai valoroasă companie din România – evaluată în 2011 de Ziarul Financiar la 3,49 miliarde de euro – și-a cerut insolvența.

Pe scurt, Hidroelectrica a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvență la Tribunalul Municipiului București (TMB), iar instanța a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie, potrivit unui anunț postat pe site-ul TMB.

În timp ce avocații contactați de gândul vorbesc de oportunitatea anulării contractelor cu așa-numiții băieți deștepți, dar și de riscul falimentului, fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, acuză intenții de vânzare „pe doi lei” a unei companii care a avut un profit record de 100 de milioane de euro în 2010, în timp ce alt fost deținător al aceluiași portofoliu, Varujan Vosganian, este de părere că eventuala denunțare a contractelor va fi însoțită de procese complicate.

Motivele oficiale: seceta, datoriile, majorarea pierderilor și devalorizarea leului

Seceta care a diminuat cu 10% cifra de afaceri a Hidroelectrica, devalorizarea leului, reducerea fluxului de numerar, creșterea datoriilor cu termen de plată mai mare de 90 de zile la 470 de milioane de lei, precum și majorarea pierderilor financiare reprezintă principalele cauze care au determinat Hidroelectrica să ceară insolvența, potrivit comunicatului Hidroelectrica remis gândul.

Scopul îl reprezintă reorganizarea activității conform unui plan de reorganizare „la finalizarea căruia societatea să iasă din procedura insolvenței și să își continue activitatea comercială fără supravegherea autorității judecătorești.

„Datorită secetei prelungite de la sfârșitul anului 2011 și începutul anului 2012 care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societății SC Hidroelectrica cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferențelor de curs valutar și a deprecierii monedei naționale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creșterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 de milioane de lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane lei și pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Sc Hidroelectrica a hotărât în ședința CA din 15 iunie să înainteze Tribunalului București cererea de intrare în procedură generală a insolvenței, în scopul reorganizării activității conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condițiile legii 85/2006, la finalizarea căruia societatea să iasă din procedura insolvenței și să își continue activitatea comercială fără supravegherea autorității judecătorești”, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Comunicatul face referire și la intenția companiei de a păstra cei 5.000 de angajați și la „îmbunătățirea indicatorilor financiar contabili ai companiei”.

Cum a fost luată decizia de a cere insolvența

După ce președintele CA al producătorului de electricitate, Remus Vulpescu, a declarat pentru gândul că nu știe nimic despre cererea de intrare în insolvență, și Andrei Todea, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Hidroelectrica, a spus că nu știe de ce a fost luată decizia de a cere insolvența companiei, întrucât nu a participat la ședința în care a fost aprobată această soluție.

„Nu știu, nu am fost la acea ședință și nici nu am văzut analiza pe care s-a bazat acestă decizie. Nu pot să mă pronunț”, a declarat luni Todea, contactat de Mediafax.
Întrucât atât Todea, cât și Vulpescu susțin că nu au participat la luarea deciziei reiese că solicitarea pentru intrarea în insolvență a fost adoptată de Ionică Raicu (reprezentant al Ministerului Economiie), Iulian Butnaru (reprezentantul Ministerului Economiei) și Oana Truță (reprezentant al Fondului Proprietatea), potrivit Mediafax.

Avantajele și riscurile procedurii de insolvență

Avocatul Arin Stănescu, președintele RVA Insolvency, a explicat pentru gândul că o firmă aflată în insolvență are anumite avantaje, între care denunțarea sau anularea unor contracte dezavantajoase. În cazul în care instanța aprobă intrarea în procedură de insolvență, instanța trebuie să numească un administrator judiciar care va întocmi plan de reorganizare

Procedura insolvenței prezintă însă și riscul falimentului, în cazul în care compania și administratorul judiciar nu conving cel puțin trei categorii de creditori să voteze planul de reorganizare sau acesta nu este aprobat de către judecătorul sindic.

Astfel că un posibil motiv pentru introducerea cererii de insolvență în cazul Hidroelectrica ar putea fi legat de denunțarea sau anularea contractelor cu așa-numiții băieții deștepți din energie.

„De obicei, o firmă își cere însolvența când are o situație dificilă, când nu își mai poate plăti datoriile și se gândește că pentru a rămâne pe piață trebuie să facă un plan de reorganizare”, este de părere Arin Stănescu, care a adăugat că decizia Hidroelectrica de a-și cere insolvența i se pare „interesantă”, pentru că astfel compania are oportunitatea de a denunța contractele dezavantajoase.

Ce prevede legislația

– Legea insolvenței spune, printre altele, că „în vederea creșterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate să mențină sau să denunțe orice contract, închirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atâta timp cât aceste contracte nu vor fi fost executate în totalitate ori substanțial de către toate părțile implicate”.

– Aceste denunțări se pot lăsa cu alte procese și eventual cu despăgubiri. „În cazul denunțării unui contract, o acțiune pentru despăgubiri poate fi introdusă de către contractant împotriva debitorului”, mai spune Legea insolvenței.

Miza: Administratorul judiciar are dreptul să decidă terminarea sau continuarea contractelor cu băieții deștepți

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea spune că intrarea în insolvență a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vânzare a energiei dacă va exista suspiciunea de fraudă.

„Administratorul judiciar are dreptul să decidă terminarea sau continuarea contractelor. Dacă va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Există prezumția că aceste contracte sunt frauduloase pentru că prețul a fost sub nivelul pieței”, a declarat Piperea pentru Mediafax.

El a adăugat că legea insolvenței prevede că pot intra sub incidența suspiciunii de fraudă contractele și actele adiționale la contracte încheiate în ultimii trei ani.

Recent directorul general al OPSPI, Remus Vulpescu, a menționat că firmele care au contracte directe de achiziție încheiate cu Hidroelectrica au acceptat, în cadrul negocierilor care sunt în derulare, mici majorări de prețuri și mici scăderi ale cantităților de energie, însă nici unul dintre beneficiarii contractelor directe de achiziție a electricității nu a acceptat scăderea perioadelor contractuale, unul dintre contracte având termen de valabilitate în 2019.

Videanu: Intrarea Hidroelectrica în insolvență, greșită. Poate că cineva vrea să o vândă pe doi lei

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, pentru Mediafax că este absolut nejustificată intrarea în insolvență a Hidroelectrica, arătând că ori este vorba despre o decizie managerială profund greșită, ori cineva vrea să vândă această companie „pe doi lei”.
Videanu a precizat că în 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar în anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica.

Varujan Vosganian: „Până la sfârșitul săptămânii vom ști dacă declanșarea procedurii de insolventa va fi acceptată”

Varujan Vosganian crede că inițiativa Hidroelectrica este una „îndrăzneață” și că până la sfârșitul săptămânii vom ști dacă declanșarea procedurii de insolvență va fi acceptată sau nu de instanță.

„Ar fi un caz interesant în care o companie fanion a economiei românești alege procedura de insolvență pentru a-și restructura portofoliul de contracte. În speranța ca executivul companiei a îndeplinit procedurile cerute de lege, să așteptăm decizia justiției în ce privește această inițiativă îndrăzneață”, a scris Vosganian pe blogul său.

Consecințele declanșării procedurii de insolvență, în opinia lui Varujan Vosganian:

– Se amână selectarea unui manager privat la Hidroelectrica. Compania ar urma să fie condusă de un administrator special
– Băncile ar trebui să treacă datoriile Hidroelectrica la categoria pierdere, ceea ce, dat fiind că e vorba de sute de milioane de euro, vor afecta profiturile
– Ideea privatizării prin bursă trebuie abandonată o vreme
– Denunțarea contractelor va fi insoțită de procese complicate cu partenerii, chiar dacă „băieții deștepti” se vor găsi într-o poziție ceva mai slabă

– Vor urma negocieri laborioase cu creditorii, ceea ce, în termeni de specialitate, poartă denumirea de „haircut”, adică un fel de tundere a datoriilor

– Programele de investiții ar putea fi afectate de declanșarea acestei proceduri. Marile proiecte, cum ar fi cel al stațiilor de pompare, vor fi amânate.

Bilanțul pe 2011 al Hidroelectrica: Energy Holding solicită plata de despăgubiri

– Începând cu data de 30 septembrie 2011 din cauza instalării secetei prelungite care a condus la diminuarea producției de energie cu circa 50% pe trimestrul al IV lera al anului, s-a trecut la activarea clauzei de forță majoră în toate contractele de vânzare-cumpărare.

– În 31 decembrie 2011, datoriile ce trebuie plătite într-o perioadă de un an erau de 2.639.156.284 lei, cu 52% mai mult decât la finele lui 2010. datoriile ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an 1.507.594.882 lei, cu 17% mai mare decât la finele lui 2010.

– „Datoriile pe termen scurt au crescut la 31.12.2010 fiind determinate de angajarea unor noi credite pe terkmen scurt, majorarea plafonului la creditele xterne, repertizarea dividendelor acționarilor”. „Datoriile pe termen lung înregistrează o creștere în 2011 față de 2010 datorită contractării unor credite pentru investiții prevăzute în BVC”, se arată în Bilanțul pe 2011 al Hidroelectrica.

– Energy Holding SRL a formulat împotriva Hidroelectrica SA o cerere prin care solicită obligarea societății la plata unor despăgubiri reprezentând diferența dintre prețul la care Hidroelectrica livra energie electrică și prețul cu care Energy Holding SRL a achiziționat energie electrică nelivrată de Hidroelectrica SA pe durata activării clauzei de forță majoră (octombrie 2011-aprilie 2012). Litigiul este în derulare pe rol la Tribunalul București.

– Creanțele la finele lui 2011 erau de 418 milioane de lei, cu 40% mai mari decât în 2010. Creanțele au înregistrat o creștere față de 31 decembrie 2010, determinată de recuperarea TVA-ului și de clienții din sectorul energetic.

Ministerul Economiei: MECMA „nu interferează” în niciun fel în procedurile judiciare

Într-un comunicat remis gândul, Ministerul Economiei arată că decizia privind cererea de intrare în insolvență a fost luată de Consiliul de Administrație al producătorului de electricitate, iar instituția nu „interferează” în procedurile judiciare ale companiilor pe care le deține.

„Hotărârea privind cererea de intrare în insolvență a fost luată de Consiliul de Administrație al Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acționar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societățile comerciale cu capital de stat pentru a nu influența în niciun mod instanțele de judecată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Premierul Victor Ponta a înființat în urmă cu aproape două săptămâni un comitet care să evalueze situația economico-financiară a companiei Hidroelectrica și să prezinte Guvernului, în maximum o săptămână, o informare pe această temă și propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătățirea activității societății.

Profit în scădere

Potrivit bilanțului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condițiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat în 2011 „băieților deștepți” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei față de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Guvernul a început la sfârșitul anului trecut renegocierea contractelor cu „băieții deștepți”, la cererea Fondului Monetar Internațional, însă nu a prezentat încă rezultatele finale ale acestei operațiuni.

În paralel, Comisia Europeană a anunțat în aprilie că a inițiat cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influențat compania să încheie contracte de vânzare și cumpărare a energiei la prețuri preferențiale.
Tot în urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis înlocuirea directorului general al Hidroelectrica Dragoș Zachia cu un fost director din grupul CEZ România, Gheorghe Ștefan.

ULTIMA ORĂ

Administratorul Fondului Proprietatea: Adio dividende dacă Tribunalul admite cererea de intrare în insolvență

Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al Fondului Proprietatea și care deține 20% din capitalul social al Hidroelectrica, a luat cunoștință de faptul că o cerere pentru intrarea în insolvență a SC Hidroelectrica SA a fost înregistrată de către companie la Tribunalul București în data de 15 iunie 2012, așa cum este publicat pe portalul instanțelor de judecată din România, se arată într-un comunicat al Franklin Templeton postat pe site-ul BVB.

„Menționăm faptul că, în cazul în care cererea de intrare în insolvență a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, aceasta va determina înregistrarea acțiunilor companiei la valoarea zero în activul net („VAN”) al Fondului.

Valoarea participației Fondului în Hidroelectrica la 31 mai 2012 a fost de 3.288,71 milioane lei, adică 20,98% din totalul valorii activului net.

„De asemenea, în cazul în care cererea de intrare în insolvență a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, pentru creanța reprezentând dividende de încasat de la Hidroelectrica aferente profitului anului 2010 și pentru dobânzile penalizatoare pentru plata cu întârziere a acestor dividende, în valoare totală de 46,87 milioane lei, se va înregistra o ajustare privind pierderea de valoare pentru suma totală. Managerul de Fond reiterează angajamentul său de a continua eforturile pentru protejarea și creșterea valorii pe termen lung a tuturor companiilor din portofoliul Fondului, inclusiv Hidroelectrica, și va lua toate măsurile necesare pentru atingerea acestui scop”, se arată într-un comunicat al Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al Fondului Proprietatea, prin reprezentantul său legal Grzegorz Maciej Konieczny.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină