Președintele CA al Hidroelectrica: „O cauză a situației în care ne aflăm ar putea-o reprezenta și contractele de vânzare de energie electrică”

Președintele CA al Hidroelectrica: O cauză a situației în care ne aflăm ar putea-o reprezenta și contractele de vânzare de energie electrică
Publicat: 19/06/2012, 17:42
Actualizat: 30/07/2014, 01:24

„E posibil ca și contractele de vânzare de energie electrică să fie o cauză a situației în care se află Hidroelectrica”, a declarat Remus Vulpescu, președintele Consiliului de Administrație al Hidroelectrica, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți.

El a anunțat că hotărârea Consiliului de Administrație de a cere insolvența companiei vizează reorganizarea companiei care a avut parte în ultimii ani de un „management dezastruos”, și în nici un caz falimentul acesteia.

Întrebat de gândul cine au fost membrii CA care au semnat hotărârea privind înaintarea cererii de intrare în procedură de insolvență, Vulpescu a precizat că este vorba despre trei din cei cinci membri, și că au existat mandate de la ceilalți doi membri ai CA. „Cei care au semnat au fost eu, Iulian Butnaru (din partea MECMA) și Oana Truță (din partea Fondului Proprietatea). Au existat mandate de la ceilalți doi”, a precizat Vulpescu, care a spus că ideea de a cere insolvența Hidroelectrica îi aparține.

El a estimat că procesul de reorganizare ar putea să dureze 16 – 18 luni, dar că există premisa să fie mai scurt.

Vulpescu: „Fiind la Viena, n-am avut acces internet, n-am putut verifica”

În debutul conferinței, el a încercat să-și justifice declarațiile date luni privind insolvența Hidroelectrica, când a afirmat că nu știe nimic despre acest subiect.

„Ieri, la telefon, cu mai mulți dintre dumneavoastră, am vorbit cu foarte mulți dintre dumneavoastră, în răstimp de nici două ore, și eram în mijlocul unei activități cu delegația oficială a primului ministru al României, la Viena. Eroarea mea, dacă am creat confunzii. Cred că am încercat cel puțin să mă exprim corect, dar nu sunt sigur dacă am reușit. Nu am avut intenția să vă comunic că n-aș ști nimic despre cererea de deschidere a insolvenței, ci am dorit doar să spun că nu știu nimic despre ce fusesem întrebat punctual, de mai multe ori, și anume că un anumit post de televiziune ar deține și ar fi postat pe internet (…) această cerere de insolvență. Fiind la Viena, n-am avut acces internet, n-am putut verifica. La asta mă refeream când spuneam că nu știu nimic”, a precizat el.

Luni, președintele CA al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat pentru gândul că nu cunoaște informații despre dosarul de insolvență depus de Hidroelectrica. „Nu cunosc nimic referitor la această informație (cererea de insolvență – n.n). Nu sunt în țară. Am auzit că ar fi apărut ceva pe un site (site-ul Tribunalului București n.n.). Nu vă pot da detalii. Am fost luat prin surprindere”, ne-a declarat Remus Vulpescu.

Negocierile cu băieții deștepți, în impas

Directorul general interimar al Hidroelectrica, Ștefan Gheorghe, care susține că a aflat din presă despre cererea intrării în procedură de insolvență a companiei pe care o conduce, a declarat marți că a participat la renegocierea contractelor bilaterale (cu așa-numiții băieți deștepți-n.n.). „Negocierile au fost în mai multe etape, la un moment dat s-au blocat. Ultima întâlnire a avut loc acum două săptămâni, când s-a stabilit o formulă de calcul pentru preț. De atunci nu au mai fost întâlniri”, a afirmat Ștefan Gheorghe, care a adăugat că în prezent „nu există un punct de vedere unitar cu privire la formula de calcul. De aceea nu au mai continuat discuțiile”

Întrebat despre implicațiile procedurii insolvenței asupra contractelor bilaterale încheiate între Hidroelectrica și „băieții deștepți”, șeful CA a spus că o eventuală ajustare a acordurilor ar urma să fie decisă de „autoritățile și organele competente”, respectiv judecătorul sindic, adunarea creditorilor și administratorul judiciar. El a adăugat că nu dorește să facă speculații pe această temă, iar în prezent negocierile privind contractele bilaterale „nu au fost oficial sistate”.

Înaintea depunerii cererii de intrare în insolvență, reprezentanții companiei au avut întâlniri cu creditorii cu debite mai vechi de 90 de zile, respectiv Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea și Administrația Națională Apele Române, conform sursei citate.

În schimb, Vulpescu a arătat că băncile partenere ale companiei nu au de încasat restanțe la împrumuturile acordate, iar Hidroelectrica nu își propune restructurarea portofoliului de credite.

Totodată, el a spus că insolvența nu va determina o scădere a cantității de energie livrate de Hidroelectrica în sistemul național.

„Vom căuta să creștem capacitățile de producție. Nu vom vinde active, nu vom închide uzine, nu vom închide grupuri, nu vom închide hidrocentrale. Nu avem în vedere să dăm afară din angajații Hidroelectrica. Este însă posibil, și nu pot să formulez în momentul de față o promisiune fermă că vom păstra absolut toate locurile de muncă, pentru că este posibil ca administratorul judiciar, adunarea creditorilor și judecătorul sindic să considere în oarecare măsură oportune și măsuri de ajustare a politicii de personal”, a spus el.

Legat de privatizarea companiei, Vulpescu a spus că procesul nu a fost abandonat, însă o listare până la finele anului „nu mai pare posibilă”.

Întrebat dacă Hidroelectrica a avansat o propunere privind administratorul judiciar, Vulpescu a răspuns afirmativ, dar nu a dorit să ofere alte informații.

Vulpescu a spus că în relația cu FMI România își păstrează angajamentele „în esența lor”, respectiv îmbunătățirea modului de funcționare a economiei.

„Urmează să discutăm cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional în momentul în care vom ști dacă Hidroelectrica se află în insolvență și cum putem noi evalua (…) ce implicații are aceea deschidere a procedurii”, a spus el.

Hidroelectrica a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvență la Tribunalul Municipiului București (TMB), iar instanța a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie, potrivit unui anunț postat luni pe site-ul TMB.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină