Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de crescute, Ministerul Sănătății recomandă populației să respecte recomandările medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.
De asemenea, autoritățile recomandă ca în perioadele de caniculă să bem zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide. Potrivit medicilor, este necesar un pahar de apă, sau echivalentul acestuia, la fiecare 15 – 20 de minute.
Specialiștii ne sfătuiesc să mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
Printre cele mai indicate alimente în perioada de caniculă se numără pepenele galben, pepenele roșu, prunele, castraveții și roșiile. În plus, iaurtul nu trebuie nici el să lipsească din regimul zilnic mai ales pe perioada verii, deoarece acest aliment hidratează organismul la fel ca și un pahar de apă.
Evitați alcoolul și băuturile care conțin cofeină și zahăr
În zilele caniculare este contraindicat să bem alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În plus, este contraindicat să includem în dieta zilnică băuturi care au un conținut ridicat de cofeina, printre care se numără cafeaua, ceaiul sau sucurile de tip cola, sau băuturile care conțin zahăr, precum sucuri răcoritoare carbogazoase. Motivul? Acestea sunt diuretice și accelerează procesul de eliminare a apei din organism.
Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri calduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Mai mult, în zilele caniculare este indicat să evităm activitățile în aer liber care necesită un consum mare de energie, precum activitățile sportive.